plaze kakvoca mala

Iako se sezona kupanja ove godine protegla i na početak listopada, zbog vremenskih prilika u proteklim danima je prekinuta, a niže temperature mora i zraka navele su i „kasne“ kupače da opremu za kupanje spreme do sljedeće sezone. Kupanje je i ovog ljeta za mnoge bilo pravo uživanje jer je kakvoća mora uglavnom bila izvrsna i dobra, no ipak Kaštela ni ove godine nisu mogla bez kratkoročnih problema.

Nadležni iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ove su godine na kaštelanskim plažama obavili devet redovnih uzorkovanja mora i ispitivanja njegove kakvoće.

Prvo ispitivanje odrađeno je 17. svibnja i nije pokazalo najidealnije rezultate, Iako je more na svim plažama bilo za kupanje, na sedam plaža od njih 11 na koliko se more ispituje, more je bilo dobre kakvoće, na jednoj zadovoljavajuće, a samo na tri plaže izvrsno.
No strah da u sezonu ulazimo s morem koje nije izvrsne kakvoće nije bio opravdan jer je u daljnjim ispitivanjima more na većini plaža bilo izvrsno tijekom cijelog ljeta, osim 9. kolovoza, kada su se „zacrvenjele“ dvije plaže, Đardin u Kaštel Starom i Puntica u Kaštel Lukšiću, a one u njihovoj blizini ponovno ponijele oznaku dobro.

- Uzorci uzeti na ovim plažama prelazili su granične vrijednosti za mikrobiološke parametre (bakterije) određene Uredbom o kakvoći mora za kupanje – naveli su tada u Nastavnom zavodu.

Na tim dvjema plažama more je zato uzorkovano i naredna dva dana, a novi rezultati su pokazali parametre u dozvoljenim granicama i to toliko da je kakvoća mora bila izvrsna. Zaključak je tada bio „kratkoročno zagađenje“.

plaze kakvoca tekst

A što je dovelo do zagađenja svi mogu samo pretpostavljati, no najrealniji zaključak do kojeg se moglo doći prateći godinama kratkoročna zagađenjem bio je – ljudski faktor i neodgovorno ponašanje.

Naime, u godinama ranije cijeli niz pritužbi na one koji ispuštaju sadržaje svojih septičkih jama bujicama u more, dolazio je za vrijeme kišnih dana, kada su građani koji to rade, očito razmišljali „kiša će sve isprati i neće biti toliko vidljivo“
Dan koji je prethodio terminu kada se uzorkuje more bio je povremeno oblačan, s rijetkim kapima kiše. Prognoze su najavljivale veću kišu, no do toga nije došlo. Očito je da su, nakon dugog sušnog razdoblja, prekršitelji s nestrpljenjem čekali upravo tu najavljivanu kišu kako bi svoje septičke jame ispraznili u bujice. Kako kiše nije bilo, slijevanje niz bujice trajalo je nešto duže, a ni južni vjetar koji je puhao na dan uzorkovanja nije uspio raščistiti ono što se u moru nalazilo.

Vremenske prilike u sljedećim danima bile su bolje pa je zagađenje nestalo, što su potvrdila i dodatna ispitivanja.
Od tada, do kraja sezone i redovnih ispitivanja, koja su zadnji put obavljena 21. rujna, problema s kakvoćom mora u Kaštelima nije bilo.

Najbolja kakvoća mora bila je ove sezone na plaži Resnik gdje je more na svih devet ispitivanja bilo izvrsno. Na Gabinama u Kaštel Štafiliću more je osam puta bilo izvrsno, a jednom dobro i to na samom početku sezone u svibnju. Isto takav rezultat kakvoće zabilježen je i na plažama Šoulavy u Kaštel Lukšiću, Baletna u Kaštel Kambelovcu te Torac i Kamp u Kaštel Gomilici. More na plaži Palace u Kaštel Starom također je osam puta bilo izvrsno, a ocjenu dobar dobilo je onog dana kada je u blizini, odnosno na plaži Đardin, došlo do zagađenja, a ista situacija zabilježena je i na obližnjoj plaži Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću. Sućuračka plaža Gojača imala je šest puta more izvrsne kakvoće, dva puta dobro i na početku sezone zadovoljavajuće.

Plaža Đardin u redovnim ispitivanjima  sedam je puta bila izvrsne kakvoće mora, jednom dobre i jednom nezadovoljavajuće, da bi u dva izvanredna ispitivanja jednom more bilo dobro, a jednom izvrsno. Plaža Puntica imala je sedam puta izvrstan rezultat i jedan dobar, a nakon nezadovoljavajuće kakvoće dva dodatna ispitivanja ponovo su pokazala izvrsnu kakvoću mora.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada