zazeli mala

TISKOVNA KONFERENCIJA
Osam žena kroz zanimanje gerontodomaćice u protekle dvije godine na području grada Kaštela kroz razne aktivnosti brinule su o 57 starijih i nemoćnih osoba kako bi im se povećala kvaliteta života. Takve usluge omogućene su kroz projekt udruge Sveti Jeronim „Ostani u svom domu uz 50+“ programa zapošljavanja žena „Zaželi“ koji je u cijelosti financiran sredstvima Europske unije te uz pomoć Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Centra za socijalnu skrb Split, podružnica Kaštela i Grad Kaštela.

- Projekt ukupne vrijednosti 1.134.563,69 kuna financiran je sto posto sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. U sklopu projekta zaposlen je voditelj projekta te osam žena od kojih su dvije primljene kao zamjena. One su prošle edukaciju za zanimanje gerontodomaćice što im je upisano u radnu knjižicu. Kroz edukaciju stekle su nova znanja i vještine i time povećale kvalitetu života za 57 korisnika koliko ih je ukupno kroz dvije godine provedbe projektnih aktivnosti prošlo kroz projekt – kazala je Dina Balić voditeljica projekta udruge Sveti Jeronim.

Cilj projekta bio je zapošljavanje teže zapošljivih skupina žena i podizanje konkurentnosti istih na tržištu rada. Osim samog zapošljavanja žena u nepovoljnom položaju te podizanju njihove konkurentnosti na tržištu rada, aktivnosti projekta doprinijele su sprječavanju prerane institucionalizacije starijih i nemoćnih osoba na području grada Kaštela, odnosno, poboljšanju kvalitete života istih i samim time smanjivanju siromaštva i socijalne isključenosti.

- Usluge koje su pružene ovim projektom su obavljanje kućanskih poslova, dostava namirnica i lijekova, plaćanje računa, priprema obroka, održavanje i uređenje okućnice, psihosocijalna podrška, komunikacija s udaljenim članovima obitelji, ostvarivanje različitih prava, komunikacija s liječnicima i slično. Krajnjim korisnicima isporučeni su paketi kućanskih i higijenskih  potrepština na mjesečnoj bazi u vremenskom periodu od dvije godine. Za obilazak krajnjih korisnika nabavljen je bicikl, a od dodatne opreme usisavač za mokro i suho usisavanje – ispričala je Balić na danas održanoj tiskovnoj konferenciji koja je održana povodom završetka projekta.

zazeli tekst

Na konferenciji su bili prisutni i predstavnici partnera, među njima i Janja Granić iz Centra za socijalnu skrb Split, podružnica Kaštela koja je u sustavu socijalne skrbi 35 godina. Zanimalo ju je kakvi su izgledi za sljedeći sličan projekt, jer kako je kazala, u Centru imaju jako puno ljudi koji ovise o nečem ovakvome.

- Nakon prestanka ovakvog i sličnog projekta, mi naše korisnike ne možemo „pokriti“. Često je tu riječ o rizičnim, bolesnim, usamljenim osobama koje imaju različite druge probleme i ako ne možemo računati na sličan projekt neke udruge, moramo tražiti alternative. Veliki je broj takvih ljudi, a nama je jedan čovjek izuzetno značajan, jer smjestiti nekoga u ustanovu socijalne skrbi u državi je nekada nemoguća misija, jer nema dovoljno mjesta. A kroz ove projekte je pomoć daleko kvalitetnija – kazala je Granić i dodala da osim projekt Zaželi udruge Sveti Jeronim u siječnju sljedeće godine s aktivnostima prestaje sličan projekt Grada, potom u ožujku projekt Udruge invalida, tako da se dogodilo da sve tri organizacije završavaju s projektima u slično vrijeme.

Hoće li uskoro biti natječaja za ovakav ili sličan projekt, Srećko Radan predsjednik udruge Sveti Jeronim nije mogao potvrditi, ali je kazao da oni redovito prate natječaje i da će se svakako prijaviti ukoliko se ukaže prilika.   

Na konferenciji su sudjelovali i neki od krajnjih korisnika projekta Zaželi, kao i žene koje su bile zaposlenice kroz ovaj projekt. Tom prigodom, žene su nazočne upoznale sa stanjem na terenu te su s njima podijelile koliko im znači ovaj projekt.

- Ovim projektom je osobama treće životne dobi poboljšana kvaliteta života te im je omogućeno pravo na dostojanstven život i uključenost u društveni život zajednice. Promocijom ovog projekta značajno smo utjecali na svijest naših sugrađana po pitanju socijalne uključenosti, siromaštva i kvalitete života. Stoga nestrpljivo iščekujemo i nadamo se nastavku ovog hvalevrijednog projekta, zahvaljujući svima na ukazanom povjerenju i podršci – istaknule su žene koje su sudjelovale u projektu kao gerontodomaćice.

Foto: PGK


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij