berba mala

Krajem kolovoza padine Kozjaka, na kojima se nalaze brojni vinogradi, već prema tradiciji su oživjele, jer je u Kaštelima započela ovogodišnja jematva, koja na pojedinim područjima i u pojedinim vinogradima, ovisno o vrsti grožđa još uvijek traje.

Ovih dana nakratko smo se pridružili u berbi dvojici vinogradara, Vladi Perišinu i Ivici Raduniću, koji uz Tonča Kovača, Nevena Vujinu, Ivana Kovača, Jakova Bedalova, Antona Kovačeva, Ivicu Milana, Mladena Kuzmanića, Marina Milana, Antu Kuzmanića, Karla Žanića,  Ivicu Kovačevića i druge čine trenutnu snagu kaštelanskog vinarstva.

Obitelj Perišin u rujnu je već odradila berbe pošipa i crljenka u svojim vinogradima, a lijep jesenski dan ovog su puta iskoristili za berbu maraštine u vinogradu na samoj granici Kambelovca i Lukšića. Iznimno slatka zrna grožđa dala su nagovijestiti da će ove godine Perišinova maraština biti vrhunska, a s tim se složio i ovaj kaštelanski vinogradar i vinar, čije je vino od ovog grožđa u proteklim godinama zaslužilo više nagrada na službenim ocjenjivanjima vina.

- Ovog ljeta imali smo sunce i sušu, što je uvjetovalo visoke šećere. Zbog suše je grožđa nešto manje, a manje će biti i vina, no kvaliteta, vjerujem, neće biti upitna. Ove godine u Kaštelima će biti podosta vrhunskog vina – ustvrdio nam je Vlade, naglasivši da se u ovakvoj ocjeni vinogradarske i vinarske godine slaže i većina drugih kaštelanskih vinogradara i vinara.

A s tom ocjenom uglavnom se složio i Ivica Radunić, koji je s članovima obitelji ovog tjedna brao plavac mali u svom vinogradu u Kaštel Starom. Kao i ostali vinari, svoj crljenak u vinogradima na samom zapadu Kaštela, obrao je još u prvoj polovici rujna, a završeno je i s berbom u njegovim vinogradima sa miješanim starim sortama.

- Da, suša je odigrala svoje, no kiša koja je pala u rujnu ipak je nešto nadogradila grožđe koje zadnje beremo. Prošle godine krupa nam je na zapadu Kaštela uništila oko 50 posto uroda pa smo izuzetno zadovoljni što se urod ove godine „vratio na staro“. Šećeri u vinu ove su godine dobri, no za vrhunsko vino potrebni su i drugi parametri pa nas sad očekuje puno posla i u konobama. Nadam se da će nam svima trud koji ulažemo rezultirati visokokvalitetnim vrhunskim vinima – kazao je Radunić, s kojim smo nakratko bili i u njegovoj konobi u Kaštel Novom, odakle će, vjerujemo, i ove godine izaći vina vrijedna nagrada i priznanja.

Foto: I. Topić


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada