hren

mala

Jučer je diljem svijeta pa tako i Hrvatske obilježen Svjetski dan turizma, a obilježavanju tog dana pridružila se i Turistička zajednica grada Kaštela, kroz ovogodišnji novitet u turističkoj ponudi Kaštela, kostimirani storytelling Korijeni Dalmacije.

Svjetski dan turizma (World Tourism Day -WTD) obilježava se 27. rujna od 1980. godine, svake godine na drugu temu, kojom se potiče interes svjetske javnosti o važnosti turizma kao jednog od četiri najjača gospodarska sektora, ali i sektora koji povezuje ljude, narode i kulture. Tema ovogodišnjeg obilježavanja bila je „Turizam za uključiv rast" koja podrazumijeva dostupnost i otvorenost putovanja i koristi od turizma svakome.

Direktorica Turističke zajednice Nada Maršić, ovog je dana bila domaćin predstavnicima medija kod Stare masline u Kaštel Štafiliću, o kojoj je priču nekoliko puta ovog ljeta zainteresiranim Kaštelanima i gostima ispričala Ana Jakić, posebno educirana za storytelling.

U ulozi težakinje Ane, Ana Jakić prezentirala je predstavnicima medija Korijene Dalmacije, ispričavši priču, ne samo o Staroj maslini već o djeliću kaštelanske povijesti, običaja i načina života nekadašnjih stanovnika.

- Bilo je ovog ljeta zanimljivo ljude upoznati s pričom o Kaštelima na ovakav način. Među sudionicima storytellinga bilo je najviše domaćih, koji su željeli saznati nešto novo, ali tijekom interpretacijske šetnje često su nam se znali pridružiti i strani gosti, koji do tada nisu mnogo znali o gradu u koji su stigli. Bilo je tu Poljaka, Čeha, Engleza i drugih i vjerujem da smo im pomogli da bolje upoznaju Kaštela – kazala je Ana Jakić, obučena u narodnu nošnju kakve su težakinje nosile na posebne, svečarske dane i koja je sudionike počastila slatkim grožđem, suhim smokvama i iznimno kvalitetnim maslinovim uljem.

Kako je navela Nada Maršić, osim šetnje Korijeni Dalmacije, u kojoj je naglasak bio na život u Kaštelima tijekom 19. stoljeća, u Kaštelima je ove godine bio i dobar interes za drugu interpretacijsku šetnju, kroz događaje iz 16. stoljeća i priču o najpoznatijim kaštelanskim ljubavnicima Miljenku i Dobrili, u koju su zainteresirane nekoliko puta vodile Dobrila i njena služavka Antica,

Interpretacijske šetnje u Kaštelima, koje su ovog ljeta vodili educirani storytelleri i interpretatori baštine, dio je projekta Splitsko-dalmatinske županije pod nazivom ''Dalmacija storytelling'', a koji za cilj ima kreiranje interpretacijskih šetnji u turizmu.
Prema svemu sudeći, storytelling postat će sastavni dio turističke ponude brojnih priobalnih gradova i mjesta pa tako i Kaštela.

Foto: I.Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij