hren

beros10

Danas je u Zagrebu održana konferencija za medije nacionalnog Stožera Civilne zaštite na kojoj su donesene brojne naznake promjena s obzirom na trenutnu situaciju sa covidom donosi N1

O obveznim covid potvrdama u zdravstvenim ustanovama Beroš je kazao:

“Postupak oko covid potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje planiramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, ali sve će biti u skladu sa zakonom.”

“Nijedna odgovorna osoba ne bi smjela pribjegavati krivotvorenju. Koliko znam, u zdravstvenom sustavu nije bilo krivotvorina”, rekao je Beroš.

Davor Božinović je naglasio da se covid potvrde ne mogu krivotvoriti.

Beroš nije znao odgovoriti koliko će dugo test zdravstvenim djelatnicima koji se ne žele cijepiti, biti besplatan. “Sredstva su osigurana, no ne mogu govoriti o tome o kolikom se iznosu radi. Zna se da postoji kontrola bolovanja, za to morate imati opravdanje, a ne željeti testirati se zasad nije obuhvaćeno klasifikacijom bolesti”, kazao je.

Covid potvrde trajat će 12 mjeseci

O produženju covid potvrda govorio je Capak:

“Trajat će 12 mjeseci, to će biti doneseno u dokumentima u listopadu.”

Neke podatke nema smisla komunicirati dnevno, naglasio je. Dokument za učenike bit će završen do kraja tjedna, a kad će biti objavljen, još se ne zna točno, dodao je Capak.

O samoizolaciji učenika nižih razreda osnovne škole Capak je rekao: “Epidemiolog treba napraviti procjenu na temelju podataka iz škole. Ako je taj kontakt trajan i blizak, u tom slučaju će se propisati samoizolacija.”

O uvođenju covid potvrda u zdravstvu Beroš je dodao: “Prošli tjedan je prosječna cijepljenost povećana dva i pol puta. Ne znam je li to posljedica najavljenih covid potvrda, no mislim da je zdravstveni sustav pokazao adekvatnu svjesnost. Cijepljenje u zdravstvu ide dobrim putom.”

“Zadnjih dana bilježimo pojačani interes za cijepljenjem. U zadnja 24 sata dali smo 5.800 prvih doza što se nije dogodilo od prije ljeta. No, još su to male brojke i ne možemo s tim biti zadovoljni”, dodao je Capak.

Covid potvrde obavezne za sve koji ulaze u krug bolnice

“Covid potvrde bit će obavezne i za djelatnike u trgovinama, pekarnicama u bolnicama, dostavljače i slično”, rekao je Beroš i dodao kako će ih uskoro obavijestiti o tome.

“Svi koji ulaze u bolnički krug trebaju imati covid potvrdu, uključujući i one koji povremeno dođu, primjerice serviser”, dodao je Capak.

Beroš je kazao da covid potvrde u ovom trenutku na svjetskoj razini pružaju najveću moguću sigurnost, javlja N1.

Zaraznost cijepljenih

O razlici u zaraznosti cijepljenih i necijepljenih osoba Capak je rekao:

“I cijepljene osobe mogu prenijeti virus, no koji je to postotak, teško je reći jer takve studije ne postoje. Najslabija karika u covid potvrdama su oni koji se testiraju. Kod njih nema garancije. Oni u trenutku kad je uzet uzorak, nemaju virus na sluznici to otprilike vrijedi 24 ili 48 sati. No, oni su osjetljivi i mogu oboljeti i mogu biti u inkubaciji.”

“Količina virusa u osobi koja se cijepila, ako su oboljeli, vjerojatno je ista kao i kod osobe koja se nije cijepila, ali to nije ni bitno”, rekao je Capak.

“Bitno je koliko je virus aktivan i kako se mi ponašamo. Ako kraj sebe imamo starog ili teško bolesnog, moramo imati više zaštitinih mehanizama. Nema tu isključivo ni sto posto niti svi oboljeli i necijepljeni nemaju istu količinu virusa u nosu. Poanta je i koliko ste dugo bili s nekim u kontaktu i koliko blizu stoji. Puno je elemenata zašto će se netko inficirati i sve mjere treba poduzeti da se zaštiti najranjiviji”, dodala je Markotić.

Covid potvrde u školama

“Imamo nešto veći broj oboljelih osoba iz školskog sustava, ali to ne znači da su izvor zaraze. Ove godine je nešto više oboljelih i u samoizolaciji nego na početku prošle godine. To je zbog toga što je nešto ranije počeo ovaj val pa zato imamo nešto veći broj oboljelih.

U ovom trenu ne razmišljamo o uvođenju covid potvrda u škole i ne planiramo, ali mogućnost je otvorena”, rekao je Capak.

Medicinsko osoblje protiv cijepljenja

O medicinskom osoblju koje se javno deklarira kao antivakseri i kako pristupiti toj skupini, govorio je Beroš:

“Muči me to pitanje kao ministra, ne mogu opravdati nekoga tko je unutar  sustava i protivnik je cijepljenja. Edukacija sigurno nije uzrok tome. Ministarstvo se obratilo Komori dopisom o pojedincima koji su iznosili stavove u javnosti, a koji nisu bazirani na struci. Očekujem izvješće, a kao ministar osuđujem takve istupe. Svaka izgovorena riječ mora biti utemeljena na struci i znanosti.”

O procijepljenosti u bolnicama Beroš je rekao da svakodnevno dobiva podatke i da postotak raste iz tjedna u tjedan.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij