hren

palma mala

SADNICA „DOMAĆIH STABALA“ I GINKA IMA I ZA GRAĐANE
Iznimno lijepo vrijeme ovog petka ujutro djelatnici Vlastitog pogona, iskoristili su za niz „zelenih“ akcija diljem Kaštela, a između ostalog, na području istočno od zgrade veslačkog kluba u Kaštel Kambelovcu posadili su dvije palme, koje trebaju vizualno oplemeniti to područje.

Iako sadnja dvije palme nije poseban motiv za napisati novinarski tekst, planovi gradskih komunalaca vezani uz dodatno ozelenjivanje površina u gradu, svakako jesu.

- Da svi dobro osjećamo klimatske promjene mogli smo se uvjeriti i ovog ljeta, koje je bilo iznimno „suho“, s visokim temperaturama. Zbog svega što takve vremenske prilike nose sa sobom važno je imati što više zelenih površina, posebno stabala, što nastojimo realizirati zadnjih godina. Tako ćemo i u narednom periodu, u tijeku ove jeseni diljem Kaštela, posebno na plažama i u njihovoj blizini, nastojati posaditi što više stabala – kazao nam je upravitelj Vlastitog pogona Ivan Čagalj.

Djelatnici Vlastitog pogona ove će jeseni tako na javnim površinama, gdje stabala nedostaje, saditi murve, koštele i tamarise. Ponegdje će, baš kao jutros u Kambelovcu, biti posađena i poneka kalifornijska lepezasta palma, poznatija kao vašingtonija, koje su otpornije na opasne nametnike od kanarskih palmi koje su do sada rasle u Kaštelima, no većina ih je propala upravo pod najezdom palmine pipe.

- Pokušavamo „naći“ i još poneku, drugačiju vrstu palmi, koje bi bile jednostavnije za uzgoj od vašingtonija palmi, a u isto vrijeme da su otporne na napade nametnika, kao i da su izgledom odgovarajuće ovom području – dodao je Čagalj.

Dio Kaštela, na kojem se najviše „osjeti“ što je palmina pipa učinila visokim, desetljećima starim stablima palmi, je brce u Kaštel Kambelovcu, no projekt uređenja tog prostora, što podrazumijeva i sadnju novih stabala, još nije završen.

Kako bi osigurali što više stabala u svim Kaštelima, iz Vlastitog pogona poručili su sugrađanima da sade stabla na svojim zemljištima, u  vrtovima ili okućnicama, a svi oni koji bi željeli posaditi stabla specifična za ovo podneblje, domaću murvu, koštelu i tamaris ili čak japanski ginko, sadnice tih stabala mogu dobiti upravo u Vlastitom pogonu.

palma01Foto: Facebook

Svoj obol dodatnom broju stabala u Kaštelima, ovih su dana dali i izvođači radova na izgradnji luke u Kaštel Starom, a tamošnja riva tako je sada bogatija za nekoliko palmi, koje će tako dati novu vrijednost i ljepotu novoizgrađenoj luci i šetnici.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij