planinari skola mala

Ovog vikenda Kozjak su okupirali brojni izletnici, a među onima koji su savladavali staze ponad Kaštela bili su i polaznici dvije opće planinarske škole, one HPD-a Kozjak i one HPD-a Malačka. Kao i svake godine i ove se godine na poziv ova dva kaštelanska planinarska društva odazvao značajan broj poklonika prirode, planinarenja i različitih aktivnosti u prirodi, među kojima su predstavnici oba spola te različitih generacija.

Škola je započela, već poslovično, predavanjima ovog četvrtka. HPD Kozjak u prostorijama na sućuračkoj Gojači,  za svoje je polaznike organizirao dva predavanja, „Uvod u planinarsku školu i planinarska organizacija“, koje je održao Marko Lemac te „Pripreme za odlazak u planinu“, koje je održala Ana Lazarušić.

U četvrtak su prvo predavanje imali i polaznici 8. Opće planinarske škole HPD-a Malačka i to u prostorima HGSS-a u Kaštel Lukšiću, gdje ih je pozdravio domaćin, voditelj HGSS-ove ispostave Kaštela  Jurica Čatipović, a dobrodošlicu su im poželjeli i predsjednik društva Zvonimir Perica te voditeljice škole Ivna Petric i Snježana Plazonja.
Predavanje sa smjernicama kako se pripremiti za boravak u planini ove je večeri polaznicima održala Kristina Šustić Vulas.

planinari skola mala

A sve što su čuli na predavanju u četvrtak polaznici obje škole mogli su primijeniti na prvim organiziranim izletima ovog vikenda.

Vodič Mario Vulas s pomoćnicima, polaznike škole HPD-a Malačka, poveo je markiranom kružnom stazom od doma na Malačkoj do Sv. Ivana Birnja i natrag preko Izvora Birnjača.

Marko Lemac polaznike škole HPD-a Kozjak, upoznao je polaznike sa stazom od svetišta Gospe na Hladi preko crkvice svetog Jure do planinarskog doma Putalj, a nakon kraće pauze, popeli su se i do svetog Luke te natrag.

Svi su polaznici bili puni dojmova i uglavnom jedva čekaju nastavak škole, koja će jednima trajati osam, a drugima devet tjedana i završit će velikim izletima na kojima će polaznici moći pokazati što su naučili.

Odrasli su već sada pokazali zadovoljstvo, a zadovoljstva vjerujemo neće nedostajti ni kod polaznika Male planinarske škole HPD- Kozjak, za djecu od 7 do 15 godina, koja je, također, upravo započela s radom.

Foto: HPD Malačka, HPD Kozjak


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij