napad aerodrom

JAKŠA TRANFIĆ – DOKUMENT JEDNOG VREMENA
Domovinski rat bio je obrambeni rat za neovisnost i cjelovitost hrvatske države protiv agresije udruženih velikosrpskih snaga, ekstremista u Hrvatskoj, JNA te Srbije i Crne Gore. Domovinskomu ratu prethodila je pobuna dijela srpskoga pučanstva u Hrvatskoj, koja je izbila u kolovozu 1990. Oružani sukobi počeli su izbijati u travnju 1991., da bi od kolovoza 1991. prerasli su u izravnu agresiju iz Srbije.

Potkraj ljeta 1991. JNA se uključila u izravne napade na hrvatske položaje, a u agresiji su sudjelovale i dragovoljačke postrojbe ubačene iz Srbije. Namjeru im je bila ovladati svim dijelovima Hrvatske istočno od crte Virovitica–Karlovac–Karlobag. U rujnu 1991. hrvatske su snage, često uz pomoć civilnoga stanovništva, blokirale objekte JNA u cijeloj zemlji.

No, vratimo se u ljeto 1991. godine i događajima koji su prethodili napadu JNA na Zračnu luku na Resniku kao i na okolno područje. Jugoslavenska ratna mornarica uvela je pomorsku blokadu u rujnu, luke su bile blokirane, kopnene komunikacije u zaleđu prekinute, gradske vojarne još su bile pune oružja i vojnika. Krajem kolovoza počela je opsada Vukovara, a vijesti su svakodnevno donosile sve veći broj sukoba u kojima su pobunjenici sada uz direktnu i otvorenu pomoć JNA krenuli u ostvarenje svog zločinačkog plana.

Krajem kolovoza u Kaštelanskom zaljevu tako su se polako počeli sidriti brodovi JNA, prvo jedan pa zatim sve više njih, da bi u jednom trenutku izbrojili ukupno četrnaest različitih plovila na našem području. Uzbune za opasnost bile su svakodnevnica pa su se improvizirala brojna skloništa u koja su bila prepuna djece i starijih. Puškaranja su se čula oko Sv. Luke na Kozjaku gdje je bio smješten centar veze JNA, kao i oko vojarne u Divuljama i ratne luke Lora u Splitu. Helikopteri su nadlijetali Kaštela pridonoseći strahu stanovnika od nepoznatog.

Prvog rujna osnovan je Radio Kaštela kao odgovor na moguću medijsku blokadu te je direktno pružao najsvježije informacije stanovnicima kaštelanskog područja i puno šire.

Bilo je to vrijeme straha od nepoznatog ali i vrijeme u kojem se pokazalo izuzetno jedinstvo kako hrvatskog naroda tako i među stanovnicima Kaštela. Osnovane su prve postrojbe kaštelanskih lovaca i sve veći broj ljudi uključivao se u postrojbe Zbora narodne garde.

Video kojeg donosimo u nastavku prvi put se prikazuje u javnosti. Video započinje 28. kolovoza 1991. godine kada je, sada pokojni Jakša Tranfić, svojom VHS kamerom nastojao zabilježiti atmosferu Kaštela tih dana. Počinje prvim snimcima brodova u zaljevu, prati nadlijetanje helikoptera, zabilježio je situaciju oko Radio Kaštela koje je skupina mladića nezadovoljna i frustrirana nemogućnošću hitnog sudjelovanja u obrani Hrvatske, uzela „u svoje ruke“ te na taj način pokušala doći do pravedne raspodjele naoružanja za obranu. Video donosi situaciju u skloništima, osluškivanje vijesti preko radio prijemnika, bezbrižnost djece u igri bez obzira na ozbiljnost situacije oko njih. Tranfić naposljetku snima i napad na Zračnu luku te okolno područje ostavljajući budućim generacijama dokument današnjeg dana u Kaštelima prije točno trideset godina. Cijeli snimak traje dva sata i četrnaest minuta.

Važno je napomenuti da prilikom digitalizacije ovog video zapisa nismo radili prevelike rezove već ga donosimo u gotovo izvornom obliku prenesenog sa VHS kazete stare trideset godina, a sve izgovorene riječi i snimci nisu niti moraju biti stavovi uredništva Portala grada Kaštela već služe isključivo kao dokument jednog vremena...


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada