mala

PROJEKT SURADNJE TVRTKE CEMEX I GRADA KAŠTELA
Na prostoru kave Sv.Juraj u Kaštel Sućurcu jutros je službeno otvoreno reciklažno dvorište za građevinski otpad. Riječ je o prvom ovakvom odlagalištu na području Splitsko-dalmatinske županije, koje je nastalo suradnjom kaštelanske gradske uprave i tvrtke CEMEX, a pogonom će upravljati tvrtka Reciklator koja je tim povodom i osnovana.

- Ovo je projekt koji nije nov, nego je kruna jednog procesa koji je bio dugotrajan zbog pripreme terena i svih potrebnih usklađivanja sa zakonskim regulativama. Danas se piše povijest, jer sa ovom mogućnošću građani sa ovih prostora mogu legalno deponirati građevinski otpad, koji neće samo biti deponiran, nego u mjeri u kojoj je to moguće i recikliran te ponovno iskorišten za sanaciju rudnika u kojemu se nalazimo - kazao je Velimir Vilović, direktor CEMEX-a i predsjednik uprave društva Reciklator.

Povodom otvaranja dvorišta, okupljenima se obratio i gradonačelnik Kaštela, Denis Ivanović, koji je izrazio zadovoljstvo što se došlo do faze u kojoj se može krenuti sa prikupljanjem i obradom otpada.

- Izgradnja ovog reciklažnog dvorišta samo je jedan u nizu projekata koje smo u proteklom razdoblju proveli po pitanju prikupljanja otpada na području našeg grada. Najprije smo otvorili reciklažno dvorište za različite vrste otpada u Rudinama, maknuli kontejnere s ulica te uveli odvajanje i preuzimanje otpada na kućnom pragu, a na redu je i uvođenje podzemnih kontejnera na pojedinim lokacijama. Ovim reciklažnim dvorištem upravljat će tvrtka Reciklator koja je u 25-postotnom suvlasništvu Grada Kaštela. Svjedoci smo koliko na području županije imamo ilegalnih deponija, nadam se da ćemo sa ovom pričom dobiti čistije gradove i čistiji Kozjak. Moramo raditi na svijesti građana, bez čije podrške projekt gospodarenja otpadom neće biti ostvariv, a od strane Grada mogu garantirati kako će ovdje biti sve u skladu sa zakonom i kako će se reciklirati otpad koji je tomu i namijenjen - rekao je Ivanović te dodao kako će Grad regulirati i cijenu deponiranja kako se ne bi dogodilo da zbog velike cijene građani odustanu od dovoza.

01

Župan Blaženko Boban u svom je obraćanju pohvalio društveno odgovorno djelovanje tvrtke CEMEX, ali i dodao kako bi na području županije morala postojati barem još dva ovakva odlagališta,na krajnjem istoku i sjeveru kako bi se zbog udaljenosti pokrili svi dijelovi i omogućio povoljniji odvoz.

- Možemo biti sretni što dobivamo ovo prvo reciklažno dvorište, ali i tužni što se to događa tek danas u 21. stoljeću. Ono što želim poručiti svim građevinarima je da od danas imaju gdje dovoziti otpad te da im ta stavka u poslovanju više ne smije biti problem - kazao je Boban.

Ivan Ivanović, direktor prodaje CEMEX-a, rekao je kako je kapacitet odlagališta 30 tisuća tona godišnje, a pojasnio je i način dovoza otpada, koji funkcionira tako da se vozilom pristupi na vagu, te se potom na predviđenom platou iskrca otpad i ponovno vrati na vagu kako bi se utvrdila količina. Cijena deponiranja ovisi o količini i vrsti materijala, a detaljnije se može provjeriti na stranicama tvrtke Reciklator.

Sam čin otvaranja umjesto uobičajenog rezanja vrpce, odvio se razbijanjem cigli, koje su macama smrvili župan Boban, direktor Vilović i gradonačelnik Ivanović.

Dodajmo kako su otvaranju između ostalih nazočili i solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević, splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević, predstavnici nevladine udruge Zeleni Dalmacije Lovro Rumora i Dalma Luketin te u ime Ekološke udruge Lijepa naša Kaštela, Ivna Bućan kao i brojni poslovni partneri.

Reciklažno dvorište s radom počinje sutra, 16. rujna, a sve informacije o radnom vremenu, vrstama otpada i njegovom dovozu dostupne su na internetskoj stranici www.reciklator.hr.

Kako je sve izgledalo na otvaranju možete pogledati u našoj galeriji, ali i u priloženom videu sa kanala KaštelaTV.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada