hren

Topli i stabilni dani još će potrajati. Ipak, sljedeći tjedan na vidiku je promjena vremena...
Velika Gospa, mala zima, Mala Gospa – velika zima“, tako je zborio pučki meteorolog, barem u vremenima koja nisu uvelike bila “nagrizena” globalnim zatopljenjem. Pučka mudrost aludira na to da je blagdan Velike Gospe (15. kolovoza) označavao kraj onog pravog ljeta s izraženim vrućinama i dugim danim, a o blagdanu Male Gospe (8. rujna) počeli bi prvi pravi prodori, najavljujući jesen.

Ovoga puta, kao i dosta puta do sada, ništa od pučkog vjerovanja. Ovdje vrijedi napomenuti da se u pojedinim domaćim medijima posljednjih dana može čuti da se aktualno stabilno i vrlo toplo vrijeme veže uz izraz “bablje ljeto”. Kako kalendarsko ljeto traje do 22. rujna, nema govora da se razdoblje do jesenske ravnodnevice može nazivati babljim ljeto. Bablje ljeto može biti razdoblje od početka kalendarske jeseni do sredine studenog, ako se dogode neobično visoke temperature i stabilni dani. Ukratko, do kalendarsko ljeto traje, babljeg ljeta – nema!

A ljeto se nastavlja ne samo do kraja aktualnog tjedna, nego i u dijelu nadolazećeg.

Djelomično sunčano i suho bit će tijekom srijede. U noći će puhati slaba do umjerena bura, danju slab jugozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka od 14°C ponegdje u Zagori do 23°C ponegdje uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature od 25 do 30°C.

Djelomično sunčano i suho bit će u većini predjela u četvrtak. Ipak na jugu Dalmacije i na nekim srednjodalmatinskim otocima tijekom dana može pasti malo kiše, a u Zagori je kasno popodne lokalno moguć pljusak s grmljavinom. Noću tiho ili burin, danju će puhati slab jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka bez promjene, danju većinom od 24 do 30°C.

petak pretežno sunčano. Puhat će slab dnevni vjetar, a temperature u neznatnom padu, od 23 do 28°C u najtoplijem dijelu dana.

Djelomično sunčano i suhi bit će u dane vikenda. Tek je na otvorenom moru južnog Jadrana moguća prolazna i slaba kiša. Puhat će slab dnevni vjetar. Bit će vrlo toplo, rijetko i vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 24 do 30°C.

Stabilno i vrlo toplo bit će još u ponedjeljak. Od utorka ne postoji “suglasnost” prognostičkim modela oko daljnjeg razvoja vremenska. Dok jedni modeli predviđaju nastavak stabilnog vremena, drugi predviđaju promjenu s kišom. Preciznija prognoza za razdoblje od utorka znat će se za koji dan.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij