hren

Škola samo što nije počela, a toliko je važnih stvari na kojima nam valja poraditi. Prije svega na zauzdavanju naših ega i jezika, koje naoštrimo do suludosti i prenesemo ih olako vlastitoj  djeci poput etikete koja se teško skida.

Nećemo na taj način vratiti vrijeme i izbrisati svoje komplekse i frustracije.
Niti ćemo ljubomorom kojom kroz otrovna komentiranja istresemo za stol sav jal i bol  nadomjestiti nedostatak priznanja ili podrške koje vučemo iz djetinjstva.
Pogledajte tu i tamo u korespondenciju u raznim grupama vašeg djeteta preko mobitela i reagirajte na vrijeme ukoliko imate na što.

Ono što je u svakom slučaju važnije od nošenja maski preko nevinih lica jest činjenica da nam društvo truli, opterećeno lažnim vrijednostima, iskrivljenim idealima i pakosti u nježnim godinama. Za lajk, za uklapanje u ništavilo.
Molim vas da podsjetite djecu da sve što čine ima posljedice i svaka ih njihova riječ ili djelo oblikuju.
Da kultura nikad, ali nikad, neće izaći iz mode i da je tako lijepo pozdraviti, ponuditi pomoć, biti svoj.
Da djeca s teškoćama nisu "roba s greškom" već borci na dnevnoj bazi, zajedno sa svojim obiteljima.
Da djeca koja slabije uče nisu kreteni ni budale, već imaju svoje razloge zašto im je teško broditi kroz školski sistem.
Da djeca koja imaju sve petice, darovita su ili povučena nisu štreberi, već pametna djeca sa zdravom ambicijom, koja žele znati mnogo više nego će im ijedan sustav ikad to moći pružiti.
Da nastavnici nisu bogovi i bez naše pomoći ne mogu puno.

Molim vas da podsjetite djecu kako je sasvim u redu pokazati strah, sram, tugu, radost i baš svaku postojeću emociju koja u njima živi i diše.
Da je sasvim u redu zaplakati, bilo od težine ili radosti. Zato imamo suze. I nismo zato manje face, baš suprotno, time pokazujemo da nismo izgubili emocije.
Molim vas podsjetite ih da neće stati svijet ako su zaboravili ponijeti masku na nastavu, domaći rad ili atlas iz geografije, ali ako se nisu sjetili kolege iz razreda pitati kako su i treba li im što dok nisu u školi iz kojekakvih razloga taj isti svijet promijeni se na gore u nepovrat.
Podsjetite ih da nitko ne treba biti izoliran, osjećati se napušten samo zato jer ne pripada svojim sklonostima velikoj većini. Jedni od drugih imamo toliko toga za naučiti, upravo kroz naše različitosti.
Podsjetite ih da se svijet svako toliko mijenja, baš kao u ovo naše vrijeme.
Ali ono što će uvijek biti najvažnije, uvijek u modi i zauvijek najveće što ih možemo naučiti jest biti čovjeku čovjek.

Molim vas!


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij