hren

SVETE MISE U ČAST ZAŠTITNIKA MJESTA I 50. OBLJETNICE POSVEĆENJA CRKVE Trodnevnicom, koja je započela jučer, župljani Kaštel Starog obilježavaju blagdane mučeništva sv. Ivana Krstitelja i sv. Felicija, a sveta misa, koju kao i jučer predvodi i propovijeda don Mate Munitić, služit će se večeras u staroj župnoj crkvi  u 19 sati.

Na sam blagdan mučeništva  sv. Ivana Krstitelja, ove nedjelje, svete mise će se također održati u staroj župnoj crkvi u 8 i u 10 sati, dok je svečana sv. misa, uz otvorenje rake sv. Felicija, na rasporedu u 19 sati. Staroseljani će sutra ujedno obilježiti i 50. obljetnicu posvećenja nove župne crkve, posvećene Gospi od Ružarija ili krunice, koja je s prekidima građena punih sto godina, od 1871. godine po projektu Vicka Danila, dok je zvonik sagrađen i blagoslovljen 1942. godine.Svojim dobrovoljnim radom i upornošću, ali i velikim odricanjem župnika i pučanstva, crkva je u konačnici dovršena i posvećena 29. kolovoza 1971. godine, a posvetio ju je nadbiskup Frane Franić uz asistenciju trogirskog biskupa Ive Gugića i brojnih svećenika.

Na sam blagdan sv. Felicija, sveca mučenika i jednog od zaštitnika Kaštel Starog, ovog ponedjeljka,  30. kolovoza svete mise u crkvi sv. Ivana Krstitelja su u 8 sati i svečana sv. misa u 19 sati, a predvodi je don Damir Vuletić.

Župljani Kaštel Starog posebno štuju sv. Felicija od davnina,  jer su prema predaji brojni vjernici upravo zagovorom ovoga sveca dobili duševno i tjelesno zdravlje, pa se i njegova raka nekada otvarala upravo na traženje mještana koji su ga molili za ozdravljenje, o čemu svjedoče brojne zavjetne pločice i štapovi koje su vjernici ostavljali na njegovom oltaru u crkvi Sv.Ivana Krstitelja ili za ovaj blagdan.

Njegovo tijelo iz Rima u Kaštel Stari brodom je preneseno 1804. godine zahvaljujući mještaninu, franjevcu konventualcu Vicku Puljasu, o čemu svjedoče apostolsko pismo pape Pija VII.kao i računi crkvenih troškova  i milostinja sakupljena za određene potrebe.

Sv. Felicijo rođen je u Italiji, a svoju mučeničku smrt podnio je u vrijeme cara Dioklecijana 30. kolovoza 304. godine. Po zvanju bio je rimski vojnik, a još kao dijete prigrlio je kršćansku vjeru, no za odmazdu, jer nije htio prinositi žrtve rimskim bogovima, rimski prefekt Drago naredio je da mu se odrubi glava.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij