- Manje od dvije godine trebalo je da se završe radovi na izgradnji luke, na što sam iznimno ponosan. Dobili smo luku na dobrobit svih naših ribara koja će servisirati sve njihove potrebe – kazao je danas, na službenom otvaranju luke Brižine, gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, a novu luku službeno je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ribarska luka Brižine ribarima nudi  prihvat i smještaj ribarskih plovila i iskrcajno je mjesto, a posjeduje tri zone za privez ribarskih brodova. Novoizgrađeni objekt ima površinu oko 1300 metara četvornih, a u njemu će se vršiti prihvat ribe i skladištenju, zbog čega objekt ima skladišta, hladnjaču, urede, garderobu, sanitarije i druge potrebne sadržaje.

Projekt izgradnje luke vrijedan je oko 47 milijuna kuna, od čega je iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014. - 2020. u okviru mjere "Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa" Ministarstva poljoprivrede isfinancirano oko 37 milijuna kuna, i to 28 milijuna kuna iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo 2014. - 2020., a ostatak od 9 milijuna kuna iz državnog proračuna. Ostatak financija od približno 10 milijuna kuna osiguran je  iz vlastitih sredstva Lučke uprave Split, dok je dio za uređenje dokumentacije osigurao HBOR.

- Ovaj objekt primjer je nove ribarske infrastrukture u Hrvatskoj. Putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u mandatu ove Vlade ugovoreno je projekata u vrijednosti 359 milijuna kuna diljem Jadranske obale. Od tih sredstava 211 milijuna odnosi se na izgradnju nove ili obnovu postojeće ribarske infrastrukture na jugu Hrvatske. Radi se o najvećem ulaganje u ribarsku infrastrukturu od kada je Hrvatska samostalna država – kazala je ovom prilikom ministrica Vučković, koja je novinarima odgovarala na cijeli niz pitanja vezanih uz ribarstvo pa je tako otvorena i tema odnosa hrvatskog, talijanskog pa i albanskog ribarstva te iznesena i činjenica da se u Hrvatskoj u zadnjih pet godina lovi između 60 i 70 tisuća tona ribe, najviše srdela, inćuna i druge plave te da je izvoz ribe porastao oko 19 posto, dok se najviše ribe uvozi kao hrana za uzgoj tuna, koje se potom izvoze, zbog čega je bilanca izvoza u odnosu na uvoz stalno pozitivna.

Ministrica Vučković najavila je i cijeli niz započetih i novih projekata, a o dijelu projekata na području Splitsko-dalmatinske županije govorili su i ravnatelj Lučke uprave Split Vice Mihanović i župan Blaženko Boban-

- Lučka uprava Split neće stati na ovome, potpisali smo s Ministarstvom poljoprivrede ugovor za nepovratna sredstva za ribarsku luku Komiža i taj projekt ide dalje. Ujedno, posebno me veseli vijest da je na sjednici projekt Luke Stinice vrijedan 334 milijuna kuna proglašen strateškim projektom te će značajno doprinijeti rasterećenju same gradske luke Split – izjavio je Mihanović.

- Proteklih godina na području županije, kako kažu naši građani, napravljeno je luka više nego „od Franje Josipa na ovamo“. Uz izgradnju ove luke slijedi nam još jedna ribarska luka u Komiži, potom tu je početak radova na luci u Omišu, završavamo luku u Kaštel Starom, kao i luku u Sućurju na Hvaru, na jesen krećemo s lukom u Milni, razrađuje se projekt za bajnice i uređenje luke Krilo Jesenice i još niz projekata – naveo je župan Boban.

Nekolicina ribara koji su nazočili ovom otvaranju iskazali su zadovoljstvo izgradnjom ove ribarske luke, no odmah su upozorili na probleme u organizaciji rada, odnosno prihvatu brodova i privezu, što se uočilo u praksi tijekom mjesec dana koliko je luka neslužbeno u funkciji.

- Luka je lipa, ima prostora i sadržaja, al će nam tribat više reda. Ili jednostavnije kazano, imamo dobre vezove, ali se slabo njima upravlja. Brodovi se vežu kako što hoće i onda se dogodi da nema iskrcajnog mista. Ja sad imam dva broda na moru i da tribaju doć nemaju di stat za iskrcat i opet bi morali ić u gradsku luku. Dio krivice je na koncesionaru „Friškoj ribi“, a dio je i na lučkoj upravi kojoj plaćamo vezove. Puno bolje stanje nije ni u nekim drugim lukama – potužili su nam se pojedini ribari.

- Red u luci postoji, al većina problema vezana je uz početak rada i nadamo se da će dalje sve biti bolje i da ćemo stvari rješavati u hodu. Uveli smo pravilo da brod kad iskrca ribu se miče, brodovi se vezuju jedan za drugog. Ako brod najavi svoj dolazak i iskrcavanje ribe mi „mičemo“ drugi brod, koji je to obavio. Uostalom, svaki dan smo u kontaktu, uvijek možemo nešto mijenjati, moj telefon je za ribare na raspolaganju u svako vrijeme i mislim da se sve može urediti – odgovorila je na njihove pritužbe Linda Zanki Duvnjak, upraviteljica koncesionara u ribarskoj luci Brižine, zadruge „Friška riba“.

Na prozivke ribara odmah je reagirao i Vice Mihanović te je s ribarima dogovorio sastanak sljedećeg tjedna, a na sastanku će utvrditi načine organizacije rada pri privezivanju u novoj luci na Brižinama.

Ovog dana naglašeno je i da je autor i projektant arhitektonskog dijela projekta Dinko Peračić, za ribarsku luku nominiran za nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata "Viktor Kovačić", a cijeli projekt uvršten je među šest najboljih projekata u Hrvatskoj za 2020. godinu.

 

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij