Turistička sezona vrijeme je kada Kaštela imaju veći broj „stanovnika“, a samim tim i više posla za komunalce, a zbog veće proizvodnje otpada, čak za 50 posto više nego tijekom zimskih mjeseci, više posla je i za djelatnike komunalne tvrtke Zeleno i modro, koji skrbe o tom otpadu. Za razliku od nekih godina ranije, Kaštela su ove sezone, uklanjanjem kontejnera s gradskih ulica i podjelom individualnih spremnika, bila podosta čistija, ali pojedinih problema i dalje je bilo.

Većina problema odnosila se na područja gdje se nalaze zajednički spremnici, za korisnike koji nisu mogli preuzeti svoje individualne kante, poput kućanstava u samim starim jezgrama mjesta. Iako su ti zajednički spremnici imali lokote, a korisnici kojima su namijenjeni ključeve za odlaganje otpada, na početku sezone većina lokota je uništena, a u spremnike su otpad počeli bacati i oni kojima nisu namijenjeni. I ne samo u spremnike već i uokolo njih, što je često ostavljalo ružan, smrdljiv i neugodan dojam.

Primjećeno je da je dio onih koji nelegalno odlažu otpad na takav način iz redova kaštelanskih ugostitelja i obrtnika, za koje ti spremnici nisu namijenjeni, već oni imaju individualne spremnike različitih veličina, ovisno o količini otpada koji se u njihovom objektu proizvodi. Tko nije mogao zadužiti individualni spremnik ima mogućnost nabavke plastičnih vreća, čijom kupnjom plaćaju odvoz otpada.  Naravno, više otpada, viša i cijena usluge pa je dio njih očito, kroz nelegalno odlaganje, želio uštedjeti poneku kunu.

Kako bi riješili problem stanja oko spremnika i nelegalno odlaganje, osim što su svih sedam dana u tjednu praznili zajedničke spremnike, u tvrtki Zeleno i modro upućivali su dopise i slali obavijesti poslovnim korisnicima da im se jave ukoliko su zainteresirani za svakodnevni odvoz otpada, s „njihovog praga“.

- Nakon dopisa od prošle godine samo je pet korisnika iskazalo interes za svakodnevnim prikupljanjem otpada. Iako nismo imali značajan iskaz interesa za svakodnevnim prikupljanjem otpada, naši djelatnici svakodnevno prolaze uz obalu kroz cijela Kaštela te je prema našoj elektronskoj evidenciji vidljivo da pojedini poslovni korisnici prazne više od dva puta tjedno kako je navedeno u našem rasporedu pražnjenja. Ove godine smo također poslali poziv poslovnim korisnicima ukoliko su zainteresirani za svakodnevni odvoz otpada i svega dva poslovna korisnika su se javila.

Prema našoj evidenciji pedesetak poslovnih korisnika kupuje vrećice jer nemaju dodijeljen spremnik, dok ostali poslovni korisnici većinom imaju dodijeljen spremnik na koji su upareni i za koji se vrši elektronska evidencija pražnjenja. Ovaj podatak nužno ne znači da odgovarajuće odlažu otpad jer prema našim procjenama dosta korisnika , posebno ugostitelja, nema primjerenu veličinu spremnika s obzirom na djelatnost koju obavljaju – kazao nam je direktor Zeleno i modro Alen Lučić.

Organiziraju pireve, a prazne smeće kao mala obitelj

Tako se uvidom u evidenciju može primjetiti da pojedini ugostitelji, iako se radi o restoranima, konobama i sličnim objektima koji nude i usluge hrane, što stvara znatne količine otpada, imaju zadužene spremnike od 120 litara, koji se prazne dva puta tjedno, poput običnog kućanstva. Naravno da se pri tome trebamo upitati gdje onda oni odlažu svoj otpad nakon nekoliko stotina gostiju koji su im tijekom dana prošli kroz objekt ili čak jedne organizirane proslave sa stotinjak uzvanika.

- Imamo primjere nelogičnosti da jedan pub ili bar,kojemu je priprema hrane tek dodatna aktivnost, mjesečno plaća odvoz otpada kroz kupovinu vreća 350 kuna, a konoba, koja organizira i različite proslave, od pireva do krštenja, mjesečno je donedavno plaćala evidentirani odvoz 250 kuna. Ta konoba uredila je sada s nama poslovni odnos, zadužila veći spremnik primjerene veličine i trošak čestog odvoza otpada sada im je 590 kuna.
Jedan od primjera je i restoran koji ima zadužen spremnik od 1100 litara koji im se prazni 15-20 puta mjesečno, dok jedna konoba, istog inteziteta rada, ima zadužen spremnik od 240 litara i prazni ga isto toliko. Znači, dalo bi se zaključiti da ovi drugi proizvode tek četvrtinu otpada u odnosu na ove prve, što je nelogično – dao nam je neke od primjera direktor Lučić.

Iako se nadležni trude urediti stanje, odgovornost i glavni potezi ipak su na samim ugostiteljima, koji bi trebali razmišljati o tome da nered u prostoru dugoročno ima posljedice i na njihovo poslovanje.

S dijelom ostalih obrtnika problemi u odlaganju otpada su također prisutni, što se vidi i iz prijava o obrtnicima koji otpad od svoje djelatnosti redovno odlažu u kontejnere za glomazni otpad, koji su isključivo namijenjeni kućanstvima.

- Nažalost, ne možemo biti zadovoljni sa stanjem i količinom odgovornosti kod dijela kaštelanskih obrtnika, koji se nesavjesno i neodgovorno odnose prema otpadu te ga odlažu u zajedničke spremnike na javnim površinama koji su predviđeni i namijenjeni za građane Kaštela koji ne obavljaju nikakvu poslovnu djelatnost.
Treba naglasiti da na kraju upravo građani plaćaju zbrinjavanje otpada nesavjesnih obrtnika.
Moramo navesti da imamo i značajan broj poduzetnika koji savjesno gospodare svojim otpadom i podržavaju sve naše napore da sustav gospodarenja otpadom funkcionira u potpunosti na području grada Kaštela poštujući pritom jedno od glavnih načela gospodarenja otpadom da onečiščivać plaća – zaključio je Lučić.

Foto: PGK


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada