hren

Kapetan Boris Gruica, Željko Turković, Davor Bečić, Joško Dokić i Pero Šare Bota ekipa je na brodu „Capo“, kojoj je pripala titula pobjednika kvalifikacijskog natjecanja u big game ribolovu „Offshore World Challenge Giričić 2021.”, a koji je po prvi puta održan u organizaciji nekog kaštelanskog kluba i to ribolovno sportskog kluba Giričić.

Kaštelani su natjecanje organizirali u suradnji sa sportsko ribolovnim klubom „Big game Dubrovnik”, a tijekom dva dana, po sistemu „ulovi i pusti“ 16 ekipa lovilo je velike trofeje u akvatoriju Visa i Drvenika, s tim da se po prvi put na ovakvom natjecanju i prenoćilo na samom moru i to na Drveniku Velom.

Organizacija jednog ovako velikog i zanimljivog natjecanja nije bila jednostavna, a inicijativu za organizacijom pokrenuli su neki od Kaštelana, koji već godinama ostvaruju iznimne uspjehe u big game ribolovu na svjetskoj razini.

- Prijedlog Gordona i Bepa Svaline, Borisa Gruice i ostale ekipe o organizaciji ovog natjecanja, prihvatili smo objeručke i već u travnju započeli s iznimno zahtjevnim pripremama. Sada, kada je sve gotovo, mogu reći da smo i više nego zadovoljni, a čim je natjecanje završilo već smo imali upite o organizaciji drugog natjecanja pa čak i od ekipa koje su iz nekih razloga odustale od ovogodišnjeg natjecanja te se jedva čekaju okušati na ovom području – kazao nam je Nikša Jureškin, predsjednik Giričića.


Pobjednička ekipa broda „Capo“

- Prvog ribolovnog dana lovili smo u akvatoriju Visa, no nismo imali sreće, samo su dvije ekipe imale ribu na štapu, no drugog dana, kada se lovilo u akvatoriju Drvenika, sve se promijenilo i sudac, koji je ujedno i trener hrvatske reprezentacije Tonči Luketa, imao je posla. O pobjedniku je, u sistemu bodovanja broja ulovljenih i puštenih riba te težine ribe koja se odlučila izvući na kraj, odlučivao 1,5 kg ili 11 bodova prednosti „Capa“ pred „Starcem“ – prepričao nam je tijek događanja Jureškin.

Prvi ribolovni dan obilježen je s tri ribe po sistemu „ulovi i pusti”, a drugog dana ulovljeno je i pušteno te bodovano 15 riba, dok jedna nije priznata za bodovanje. Četiri ribe dovezene su na vaganje, a njihova ukupna težina iznosila je 207,2 kilograma.

Za doći do pobjede bilo je potrebno i dobro taktizirati, odnosno ispravno odlučiti koju ribu će sudac samo zabilježiti i bodovati, a koju će ekipa odvuć na kraj na vaganje.
Pobjednička ekipa broda „Capo“, na natjecanju je upisala pet ulovljenih i bodovanih tuna, jednu koja je otpala i jednu od 51 kg koju su donijeli na vaganje.

- Mi smo lovili prema zapadnom dijelu zadane ribolovne zone, prema rogozničkom akvatoriju i Žirju, što se pokazalo kao pun pogodak. Odmah smo prvu ulovljenu tunu ostavili na brodu za vaganje, imali smo još pet tuna i jednu koja nam je otpala. Imali smo i dva modrulja.  U jednom trenutku tune su samo dolazile, svi štapi su nam bili zauzeti, sve je bilo puno adrenalina – kazao nam je, između ostalog, kapetan pobjedničke ekipe Boris Gruica, napomenuvši da je ribolov na njihovom brodu pratila glazba AC/DC, a mi bi zaključili da se možda upravo to svidjelo tunama.


Drugoplasirana ekipa broda „Starac“

Ekipa broda „Capo“ pobijedila je na natjecanju sa 1557 bodova, drugoplasirana ekipa broda „Starac“ Ivan Ledenko i Boško Stipoljev osvojili su 1545,8 bodova, na treće mjesto plasirala se ekipa broda „Tragos” Vinko Marušić, Ante Karačić, Igor Franceschi i Krešo Šalov sa 1025,9 bodova, četvrto mjesto pripalo je brodu „Corto II” i ekipi Gordon Svalina, Bepo Svalina, František Vavrek, Jaroslav Packa i Mirko Jakšić sa 921,7 bodova.  Na petom i šestom mjestu natjecanje su završile ekipe na brodovima „Game on” i to Luka Colnago, Zvonimir Jurković, Duje Alač i Toni Dukić sa 319 te brod „Mahi mahi” i njegova ekipa Drago Jernej, Nada Jernej, Zdravko Koprek, Nada Marinković i Tija Jernej sa 240 osvojenih  boda.

Osim za najbolje u ukupnom plasmanu, nagrada je stigla i ekipi s najtežom ulovljenom tunom, a to je ekipa „Corta II“, koji su ulovili i donijeli na vaganje tunu tešku 63,1 kg.

Pobjednici ovog kaštelanskog natjecanja ogledat će se u big game ribolovu na Prvenstvu države u Medulinu, a ovom pobjedom dobili su i pozivnicu za sudjelovanje na svjetskom nadmetanju sljedeće godine kojem je domaćin daleka Kostarika.

 

 

Foto i video: PSD Giričić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij