hren
 
Prvi put, a u skladu s novim školskim kalendarom, učenici u školske klupe neće sjesti u ponedjeljakU srijedu počinje nova školska godina za oko 600 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola. U osnovnoškolske će klupe prvi put sjesti oko 50 tisuća prvašića, dok će prvi razred srednjih škola pohađati oko 52 tisuće učenika. Prvi put, a u skladu s novim školskim kalendarom, učenici u školske klupe neće sjesti ponedjeljkom. Zbog ranijeg datuma, koji će i ubuduće biti prvim danom nove školske godine, već su svoje neslaganje izražavali ponajviše stanovnici Dalmacije i ostalih hrvatskih priobalnih područja u kojima još traje turistička sezona. No u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta ostali su neumoljivi, barem što se tiče ovogodišnjeg početka nove nastavne godine. Zbog toga su neki sindikati, poput Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Andrije Puljevića, najavili kako će već na jesen zatražiti izmjene kalendara na način da se svakoj regiji u Hrvatskoj prepusti, ovisno o specifičnostima i satnici, da sama utvrđuje datum početka školske godine.
Podsjetimo da, prema novom školskom kalendaru, školska godina traje od 1. rujna do 17. lipnja, izuzevši za maturante, kojima će nastava završiti 20. svibnja. Najveća je novost da prvo polugodište traje od 1. rujna do 21. siječnja, a zimski su praznici podijeljeni u dva dijela - prvi dio traje od 24. prosinca do 2. siječnja, a drugi dio od 24. do 30. siječnja. U međuvremenu, učenici će prve, nešto veće praznike imati za blagdan Svih svetih, odnosno uz 1. studenog koji je neradni dan, nenastavni će dani biti 2. i 3. studenog, što bi, zajedno s danima vikenda, učenicima trebalo donijeti odmor u trajanju od pet dana. U drugom polugodištu ostaje isti termin proljetnih praznika, od Velikog četvrtka do tjedan dana nakon Uskrsa, što će iduće godine biti od 24. ožujka do 3. travnja.
Najjači argument Ministarstvu za novi kalendar je da su njime polugodišta usklađenija nego dosad, odnosno prvo polugodište ima 92 radna dana, a drugo 91 dan. Predviđeno je i sedam slobodnih dana unutar kojih škole mogu planirati proslave poput dana škola i župa, preraspodjelu nastave zbog raznih nepogoda i slično. Također, u Ministarstvu se pozivaju na ocjene psihologa, koji smatraju da kraći i češći odmori učenicima više koriste.
Unatoč kritikama da školska godina počinje bez ikakvih promjena u sustavu školstva, u Ministarstvu najavljuju niz novosti - od dovršetka kataloga znanja koji će tijekom rujna biti izloženi na web stranicama, nakon čega će uslijediti internetska rasprava, do izmjena udžbenika koji će u primjeni biti iduće školske godine. Također, uz ostalo, najavljeno je i provođenje eksperimentalne državne mature u desetak srednjih škola u Hrvatskoj.
KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij