hren

Stanovnicima u Ulici don Klementa Tadina i okolnim manjim ulicama, još su svježe uspomene na cijeli niz problema, koje su mjesecima imali dok su trajali radovi na kanalizacijskoj i vodoopskrbnoj mreži na tom području, no iako danas više nema strojeva niti makadama i iskopa, javili su nam se, ukazujući na cijeli niz problema koji ih i danas muče.

Inače radovi na ovom području trebali su biti gotovi za šest mjeseci, no cijeli rok iznimno se produžio, kako zbog tehničkih problema tako i zbog određenih imovinsko – pravnih odnosa i zahtjeva pojedinaca.

Nakon skoro godinu dana radova, zadnjih nekoliko mjeseci muče ih problemi „klapanja“ šahti, ali i smrada.

- U 2020. i 2021. godini Ulica don Klementina Tadina bila je gradilište te nakon više od godinu dana trajanja radova puštena je u promet. Godina je bila poprilično izazovna za stanare Kaštel Kambelovca kojima je uz otežani pristup domovima počinjena i velika materijalna šteta.

Napravljen je i ekocid po kaštelansko more te su na koncu ostale i trajne posljedice po život građana. Naime, duž koliničke trake ugrađene su  rešetkaste šahte koje nisu adekvatno postavljene. Prolaskom pješaka, vozila i ostalih sudionika u prometu preko šahti stvara se iznimno glasan i neugodan zvuk udaranja željeza. Također, iz šahti povremeno dopire jaki intenzivni smrad.

Građani pojedinci nekoliko su puta kontaktirali grad Kaštela ukazujući na navedene probleme i s obzirom da problemi još uvijek nisu riješeni, građani su e-mailom uputili zahtjev gradu Kaštela da hitno riješi navedene probleme, čim prije, zato što je vrijeme toplije te su prozori na kućama češće otvoreni, a time buka i neugodan miris postaju nesnosniji. Navedenim se bitno narušavaju kvaliteta života i zdravlje građana – dio je iz pisma koje je stiglo na našu redakciju, a u kojem su se građani obratili gradonačelniku Denisu Ivanoviću.

Pri tome su se građani pozvali i na gradonačelnikov predizborni slogan „Gradimo dalje“

- Gradonačelniče, na koji način da gradimo dalje? Možda na ovakav, koji se odvijao u Vašem proteklom mandatu? Gradnjom na nekoliko metara od turističkih sadržaja u srpnju i kolovozu? Nepromišljenom, nemarnom i neadekvatnom gradnjom iza koje ostaju problemi – naglasili su nezadovoljni stanovnici dijela Kambelovca.

Radi li se nešto na uklanjaju problema pitanje je koje smo i mi uputili u Grad Kaštela, odakle nam je ovih dana stigao odgovor.

- Ulica don Klementina Tadina u Kaštel Kambelovcu u proteklom razdoblju bila je jedno od brojnih gradilišta na području našeg grada, a sve u cilju podizanja standarda života građana i dobivanja primjerenijih uvjeta za život. Slično je i na drugim gradilištima koja su i dalje aktivna jer zahtjevne građevinske radove nije moguće obaviti unutar nekoliko dana. Iako
Grad Kaštela nije obavljao navedene radove niti je za iste nadležan, gradski službenici su redovito obilazili spomenuto gradilište, razgovarali s građanima i pratili tijek radova.
Kad su u pitanju rešetkaste šahte, u narednih nekoliko dana će biti riješeno i to pitanje nakon sastanka s koncesionarom tvrtkom Tehnograd koja će provesti sanaciju rešetki. Što se tiče intenzivnog neugodnog mirisa iz šahti, posebno u ljetnim mjesecima, Grad Kaštela je o svemu obavijestio nadležne iz Vodovoda i kanalizacije Split koji pokušavaju pronaći primjerenije rješenje na zadovoljstvo domicilnog stanovništva ali i gostiju koji stižu u naš grad – stoji u odgovoru.

Foto: PGK arhiva


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij