hren

Predstavnici udruga i zajednica koje okupljaju hrvatske branitelje, Stine pradidove, Hvidre, branitelja Kaštel Lukšića - Ojebina, Prvi hrvatski redarstvenik te HVO-a, ove su nedjelje centrom Kaštel Lukšića pronijeli lik Majke Božje, u tradicionalnoj procesiji u kojoj je sudjelovalo nekoliko stotina vjernika.

Dio je to obilježavanja blagdana Velike Gospe, koji je ujedno i Dan Kaštel Lukšića, gdje župa te župna crkva nose ime ovog blagdana, Uznesenje Blažene Djevice Marije.

Vjernici koji su sudjelovali u procesiji svojim su molitvama tražili zagovor Blažene Djevice, a molitve su, nakon procesije, nastavljene i na svetoj misi, koju je u župnoj crkvi predvodio don Slavko Volarević.

Ovom prilikom, branitelji, koji nekoliko godina imaju čast, ali i odgovornu zadaću da u Lukšiću nose Gospin lik u procesiji, posebno su zahvalili Majci Božjoj što je mnogima od njih pomogla u najtežim trenucima njihovih života. Jedan od njih je i vukovarski branitelj Vlatko Voloder, koji je izrazio posebnu želju da i on ove godine bude među onima koji će nositi lik Djevice Marije te joj tako zahvaliti za to što ovog dana može biti dio događanja.

- Vlatko Voloder, vukovarski je branitelj i heroj, obiteljski povezan s Kaštel Lukšićem i prije ovog blagdana izrazio je posebnu želju da sudjeluje u procesiji što smo mi veoma rado prihvatili te nam je čast i ponos da nam se pridružio. A u znak zahvale, ne samo na sudjelovanju u obilježavanju blagdana, već za sve ono što je dao Domovini, članovi kaštelanskih braniteljskih udruga odlučili su mu dodijeliti jednu posebnu zahvalnicu, što je u naše ime danas, na misnom slavlju, učinio naš župnik don Marijo Buljević – kazao nam je Ante Komljen, predsjednik udruge Stina pradidova.

Nakon vjerskog djela obilježavanja blagdana, Lukšićani su dan svog mjesta obilježili i u svojim domovima, kao i tradicionalnim koncertom glazbara Birnja.

Blagdan Velike Gospe procesijama i misama u prasvetištu Gospe Stomorije te svetištu Gospe na Hladi i župnim crkvama, koje su predvodili don Marko Trogrlić, don Branimir Projić, vlč. Višeslav Foretić, don Gabrijel Kamber, kao i župnici don Ivan Delić i don Darijo Čorić, posebno je obilježen i župama u Kaštel Novom te u Kaštel Sućurcu.

Velika Gospa u Kaštel Lukšiću

 

Velika Gospa u svetištu Gospe na Hladi

 

Foto: I. Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij