hren

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije ujedno je i državni blagdan koji se diljem Hrvatske tradicionalno obilježava 15. kolovoza, kada će mnoštvo vjernika hodočastiti u marijanska svetišta kako bi kroz molitvu i euharistijska slavlja proslavili Marijino uznesenje na nebo.

Prema katoličkoj teologiji, Kristova majka Marija uznesena je dušom i tijelom na nebo. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je 1. studenog 1950. papa Pio XII. Službenom proglašenju prethodila je duga tradicija slavljenja, stara kao i samo kršćanstvo.

Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvu svog uskrsnulog sina Isusa Krista. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija. Vjernici Veliku Gospu najprije prepoznaju u poniznoj službenici koja je prihvatila Božji izazov i svoj je život uskladila s Božjom riječju: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!”

U Hrvatskoj je dugovječna tradicija štovanja Blažene Djevice Marije, a u teškim vremenima i nevoljama narod ju je molio za pomoć. Pouzdajući se u njezin nebeski zagovor, častili su je iz zahvalnosti kao “kraljicu Hrvata”.

Dio vjernika s područja Kaštela hodočastio je Gospi Sinjskoj, no dio vjernika blagdan svetkuje u kaštelanskim župama, a posebno je svečano u župama u Kaštel Novom, Kaštel Lukšiću i Kaštel Sućurcu.

Tako je jučer u Kaštel Novom održana procesija od župne crkve do prasvetišta Gospe Stomorije gdje je misu predvodio vlč. Josip Šimatović. Nakon mise uslijedilo je tradicionalno bdijenje do 24 sata.

Dan užežin Velike Gospe održana je i tradicionalna procesija od župne crkve u Kaštel Sućurcu prema svetištu Gospe na Hladi, gdje je također održana sveta misa koju je predvodio don Alojzije Bavčević.

Prizore iz Kaštel Novog i Kaštel Sućurca pogledajte u foto galeriji koju su izradili Ivana Topić i Jakov Sučić...


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij