hren

Ove nedjelje, 15, kolovoza, slavi se blagdan uznesenja blažene Djevice Marije na nebo, Velika Gospa. Dio vjernika s područja Kaštela hodočastit će ovog dana Gospi Sinjskoj, no dio vjernika blagdan će svetkovati i u kaštelanskim župama. Posebno svečano bit će u župama u Kaštel Novom, Kaštel Lukšiću i Kaštel Sućurcu.

Gospa Stomorija

Blagdan svoje zaštitnice Gospe Stomorije slave župljani župe Sv. Petra apostola u Kaštel Novom, a uz pripravu za blagdan, u ovoj župi održat će se tradicionalna procesija dan uoči blagdana.

Tako će u subotu, 14. kolovoza u 18 sati biti Krunica te procesija od župne crkve do prasvetišta Gospe Stomorije, Misa u prasvetištu održat će se u 20 sati, a predvodit će je vlč. Josip Šimatović. Nakon mise uslijedit će tradicionalno bdijenje do 24 sata.

Na sam blagdan, u nedjelju 15, kolovoza, sveta misa održat će se u župnoj crkvi, s početkom u 8 sati, dok će svetu misu u prasvetištu u 10.30 sati, predvoditi vlč. Višeslav Foretić. Svečana sveta misa održat će se u prasvetištu i u 19 sati, a pred kaštelanskim pukom predvodit će je don Gabrijel Kamber. Nakon mise uslijedit će procesija prasvetištem s upaljenim svijećama.

U Lukšiću misa i procesija na blagdan

Trodnevnica Velikoj Gospi u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kaštel Lukšiću održat će se od 12. do 14. Kolovoza, od četvrtka do subote, svakim danom u 19 sati, a mise predvodi don Stanko Kačunić. Sva tri dana, pola sata prije mise, u 18.30 sati vjernici imaju prigodu za svetu ispovijed.

Na blagdan Velike Gospe jutarnje mise održat će se u župnoj crkvi u 8 i 10 sati, a predvodit će ih župnik don Marijo Buljević.
Već prema tradiciji, u 18.30 sati, župljani će u procesiji proći centrom svog mjesta, a nakon procesije u župnoj crkvi uslijedit će sveta misa, koju će predvoditi don Slavko Volarević.

U Sućurcu i Velika Gospa i Sveti Roko

U župi Sv. Jurja mučenika u Kaštel Sućurcu, Trodnevnica ususret Velikoj Gospi započinje u četvrtak, te se mise trodnevnice održavaju do subote.
Svetu misu u svetištu Gospe na Hladi u četvrtak će prevoditi don Damir Vuletić, a u petak don Branimir Projić. Mise započinju u 19 sati.

Dan užežin Velike Gospe, u subotu, s početkom u 19 sati, održat će se tradicionalna procesija od župne crkve prema svetištu, gdje će se u 20 sati održati sveta misa, koju će predvoditi don Alojzije Bavčević.

Na sam blagdan, u nedjelju, misu u 7 sati u svetištu će predvoditi župnik don Ivan Delić, a dva sata kasnije, u 9 sati, svečanu svetu misu sa procesijom kroz svetište predvodit će don Marko Trogrlić. U 10.30 sati misa, koju će predvoditi don Branimir Projić, održat će se u župnoj crkvi, a u 19 sati ponovno je misa u svetištu Gospe na Hladi, a predvodit će je don Ivan Delić.

Vjernici Kaštel Sućurca u ponedjeljak, 16. kolovoza, slave blagdan Svetog Roka, a tog dana održat će se tri svte mise. Prva je u 7 sati u svetištu, druga u 9 sati u župnoj crkvi, a obje mise predvodi sućurački župnik. Svečana misa sa procesijom održat će se u svetištu u 18 sati, a misu će predvoditi don Gabrijel Kamber.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij