hren

Građani Hrvatske i svi oni kojima je Hrvatska domovina, danas obilježavaju i slave državni praznik Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja i to u sjećanje na akciju Oluja, kojom je 1995. godine oslobođen Knin, Benkovac, Obravac i drugi gradovi i mjesta, na području koje su okupatori nazivali SAO Krajinom.

Oslobađanjem tog područja ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije, vraćanje u hrvatski ustavno-pravni poredak okupiranog teritorija, osim istočne Slavonije, koja je u potpunosti vraćena mirnom reintegracijom tri godine kasnije.

Vojna akcija Oluja provedena je nakon četverogodišnje okupacije skoro trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu dijela stanovništva, nakon stalnih neprijateljskih ratnih djelovanja, a nakon brojnih neuspješnih mirovnih pregovora, kada je Hrvatskoj jedino preostalo da vlastitim oružanim snagama oslobodi hrvatski teritorij.

Operacija Oluja započela je u svitanje 4. kolovoza 1995. godine, a tijekom 84 sata oslobođeno je više od 10 tisuća kilometara četvornih, odnosno više od 18 posto ukupnog teritorija Hrvatske. U akciji Oluja prema službenim podacima, poginulo je oko 240 pripadnika hrvatskih snaga, više od 1400 je ranjeno, a dvoje se još vode kao nestali.

U čast svim hrvatskim braniteljima i kao zahvala za njihovu žrtvu,  posebno onima koji su svoj život utkali u temelje slobodne Hrvatske, 5. kolovoza slavi se kao praznik pobjede, domovinske zahvalnosti i branitelja, koji će se danas obilježiti diljem Hrvatske s centralnim obilježavanjem u Kninu.

Redakcija Portala grada Kaštela svim građanima Hrvatske čestita ovaj veliki državni  praznik!


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij