Portal gradonačelnik.hr ovih je dana objavio podatke Državnog zavoda za statistiku, a koji se odnose na broj rođene djece i prirodni prirast u pojedinim gradovima, općinama i županijama. Prema tim podacima, Kaštela po broju novorođenih te odnosu rođenih i umrlih i dalje visoko kotiraju.

Pozitivni prirodni prirast, odnosno više rođenih nego umrlih, za prošlu godinu zabilježen je u samo sedam gradova u Hrvatskoj, dok se negativni prirast označen čak troznamenkastim brojevima, zabilježio u 28 gradova.

Na vrhu tablice gradova s najvećim prirodnim prirastom u 2020. godini, nalazi se Solin, u kojem je rođeno 55 djece više nego je umrlo stanovnika. Na tablici prirodnog prirasta Kaštela se nalaze na visokom četvrtom mjestu, a u ovom gradu rođeno je 16 djece više nego je zabilježeno umrlih. Od Kaštela su, osim Solina, još bolji Metković i Imotski, a u prvih deset nalaze se i Dugo Selo, Buzet, Krk, Poreč, Pazin i Novigrad.

Na drugoj tablici DZS, koja se odnosi na broj rođenih beba na tisuću stanovnika, Kaštela nisu našla svoje mjesto među prvih deset gradova, a na toj tablici na prvom je mjestu grad Krk s 12,6 posto te Solin sa 12 posto novorođenih.na svakih tisuću stanovnika. Kaštela sa svojih 10,4 posto na tisuću stanovnika zauzimaju 11. mjesto među gradovima u Hrvatskoj.

Kada su u pitanju apsolutne brojke, odnosno ukupan broj novorođenih na prvjm mjestima nalaze se, logično, veliki gradovi poput Zagreba u kojem je rođeno 7.865 beba i Splita sa 1.377 novorođene djece. Zanimljivo je da su među prvih deset i velike gradove, iako nisu veliki grad, svoje mjesto zauzela i Kaštela gdje su se prošle godine rodila 403 djeteta.

Zanimljivo je da je u Kaštelima tijekom 2020. godine rođeno 28 beba više nego 2019. godine.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno