hren

Jedna od izreka kaže da tko se opeče puše i na hladno. Tako bi mogli opisati i uznemirenost pojedinih građana koji zadnjih tjedana postavljaju pitanje što se gradi na obalnom predjelu Resnika i je li riječ o uzurpaciji pomorskog dobra. A mi smo doznali da je riječ o projektu koji će donijeti više turističkih vila, odnosno novo turističko naselje.

Poznato je da je obalno područje od Divulja do hotelskog naselja Resnik, područje s brojnim uzurpacijama i zloporabom pomorskog dobra, a o nekim slučajevima u kojima su vlasnici objekata stvorili kamene prepreke da se ne može doći na dijelove obale, dijelove obale su pretvorili u rampe za svoje glisere, privatne mulove, ali i plaže koje kao privatne reklamiraju, pisali smo i mi na Portalu.

I upravo zbog postojećeg stanja „duhovi“ su se uznemirili i kad se na tom području mogla primjetiti nova gradnja i to većih razmjera. No, kako kažu nadležni, kojima smo poslali upit, u toj gradnji, za sada, nema spornih elemenata.

- Radovi se izvode na temelju građevinske dozvole izdane u veljači 2019. godine, a prijava početka radova uslijedila je u prosincu prošle godine. Investitor je Mansions hiomes doo, tvrtka za poslovanje s nekretninama, koja ima adresu na Krku, ali, prema web stranicama i u Kaštel Štafiliću. Izvođač je tvrtka Starac iz Kaštel Kambelovca, a grade se vile s bazenima i apartmani – informacije su koje smo uspjeli doznati.

Prema zaključku nadležnih nema uzurpacije pomorskog dobra i nema protuzakonitih elemenata, a što se tiče izgleda ili kako su neki građani konstatirali, robusnosti građevina nad prirodnim okolišem, očito je riječ o osobnom dojmu, jer projekt, kojeg je izradio Ivica Prolić, dobio je od nadležnih zeleno svjetlo.

Ako je suditi po opisu projekta objavljenom na web stranicama Masions Homesa do određenih promjena, koje se odnose na samu obalu, ipak će doći, ako ishode koncesiju za pomorsko dobro.

- Projekt Resnik radi se na zemljištu ukupne površine 5700 metara četvornih i nalazi se ispod zračne luke, u prvom redu do mora.
Zemljište je izvan zvučnog dosega zračne luke te se uzlijetanje i slijetanje aviona ne čuje. Sa zemljišta je prekrasan pogled na cijeli Split, a ispod zemljišta se nalazi šljunčana plaža koja je prirodno ograđena s jedne i s druge strane. Također zemjište se nalazi u neposredoj blizi Trogira, a sa zemljišta je moguće bržim brodom za čas biti u centru Splita. Projekt predviđa izgradnju pet luksuznih vila i dvije stambene zgrade sa po četiri aparmana.

Trgovačko društvo Mansions homes će također pokrenuti građansku inicijativu za ishođenje koncesije na pomorskom dobru, a s ciljem uređenja plaže i izgradnje privezišta za vlasnike luksuznih vila i apartmana, a kako bi neposredno pored svoje kuće mogli privezati brod kojim bi se mogli uputiti u Split ili na neki od otoka u blizini.
Koncept projekta je na plažu iz središta Europe, a koji koncept zapravo ima značenje i primjenu u praksi kroz mogućnost vlasnika luksuzne vile da primjerice iz Londona, Berlina, Moskve ili nekog drugog svjetskog središta avionom doleti u zračnu luku, iznajmi taksi i nađe se za svega 2 minute u svojoj luksuznoj vili s mogućnošću da je za tren na svom privatnom brodu na putu za neku od najljepših uvala na jadranskom moru – stoji u navedenom opisu.

Foto: čitatelji


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij