hren

Zbog sve veće zastupljenosti delta soja koronavirusa Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je nova pravila za izolaciju i samoizolaciju. Mijenja se trajanje samoizolacije, izdana su nova pravila tko mora, a tko ne mora u samoizolaciju, mijenja se trajanje i Covid potvrda.

Samoizolacija je ponovno s deset produljena na četrnaest dana. Četrnaest dana računa se od posljednjeg kontakta s oboljelim.

Samoizolacija može trajati i dulje ako su bolesnik i kontakt u istom kućanstvu bez mogućnosti izolacije. Na primjer roditelj koji njeguje dijete. Tada karantena roditelja počinje posljednjeg, desetog dana izolacije djeteta, dakle ukupno 24 dana. Ako po završetku karantene kontakt ne razvije simptome, ne treba se testirati.

Iznimke su osobe koje rade u zdravstvenim ustanovama i u domovima. One se na posao mogu vratiti tek nakon što dobiju negativan PCR test. Ako pak kontakti tijekom samoizolacije razviju simptome Covida, sada se moraju testirati ne bi li potvrdili bolest. Testirati se mogu ili brzim antigenskim ili PCR testom, prenosi Dnevnik.hr.

U samoizolaciju, ne moraju svi oni koji su cijepljeni s obje doze cjepiva, odnosno jednom ako je riječ o Johnsonovom cjepivu. Taj uvjet vrijedi ako je prošlo najmanje četrnaest dana od završetka cijepljenja, a ne više od devet mjeseci. To je produljeno jer cjepivo je do sada, pod navodnicima rečeno, vrijedilo, sedam mjeseci.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij