hren

BLAGDAN GOSPE KARMELSKE U KAŠTEL KAMBELOVCU
Svečanom procesijom kroz mjesto teeuharistijskim slavljem proslavljen je blagdan Gospe Karmelske i u Župi sv. Mihovila ark. u Kaštel Kambelovcu. Misu je predvodio don Marko Trogrlić policijski kapelan i profesor na Filozofskom fakultetu u Splitu koji se osvrnuo na važnost vršenja Božje u svim situacijama, kao što je to činila Gospa, Isusova majka.

Proslava blagdana Gospe Karmelske započeo je procesijom, u čijem je središtu bio kip Gospe Karmelske koji su nosili bosonogi neoženjeni mladići uz pratnju djevojaka u narodnim nošnjama. Sudjelovali su brojni vjernici, članovi Vijeća mjesnog odbora Kaštel Kambelovca, zajednice župnog Caritasa Ivan Pavao II., kulturno umjetničkih društava Karol Wojtyla i Ante Zaninović, udruga umirovljenika Lažani, veslački kluba Kaštela, klub športskih ribolovaca Nebojsija, Kaštelansko dječje kazalište Škatula te molitvene zajednice Marijina legija, Dobri pastir i Sveti Lazar. Nakon procesije uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je u dvorištu župne crkve Sv. Mihovila.

- Današnja procesija u kojoj smo prošli s Gospinim likom po mjestu, po župi, dokaz je vjere, žive vjere koja je nosila naše stare u njihovim nevoljama i u njihovim životima. To nam je svima poruka, kad su oni mogli možemo i mi. Majka Marija, to je naša majka, majka svakog vjernika. Bog je od sve vječnosti izabrao Mariju za majku njegova sina, a ona je rekla „da“ u ime čitavoga čovječanstva, po svojoj poslušnosti. U Mariji blista jedinstveni sjaj vjere, svetosti, predanosti Bogu i vršenja Božje volje i zato joj se divimo i zato je volimo, zato nam je Gospa uzor, jer tko od nas ne hiti Gospi – kazao je u svojoj propovijedi don Trogrlić.

Istaknuo je kako je važno biti dio Božje obitelji i to svakodnevno i u svim situacijama te da je potrebno tražiti Boga.

- Na krštenju je svatko od nas pridružen Isusu, tu smo postali dio Božje obitelji. Od tada pa do konca našeg života Isus trajno prema nama pruža svoje ruke i poziva nas da ostanemo u njemu i povezani s njime. To je braćo i sestre svakodnevni poziv za svakoga od nas. Kako to ostvariti i postići, valja dakle vršiti volju Božju, a što to zapravo znači. To znači svaki dan iznova tražiti Boga u svom životu, preispitivati se, jesam li na Božjem putu i hodim li putem zapovjedi njegove crkve i čuvati se grijeha i zla. To znači susresti se s Isusom i primati ga u svetim sakramentima, napose u svetoj Pričesti i ispovijedi – kazao je don Trogrlić.

Na proslavi blagdana Gospe Karmelske kroz trodnevnicu te misno slavlje, župljanima se zahvalio i župnik don Stanko Kačunić koji je po prvi puta bio u koncelebraciji na proslavi blagdana u Kaštel Kambelovcu. Ujedno je to, bilo i opraštanje od župnika koji je nakon godinu dana službe dobio premještaj, a u Kaštel Kambelovac dolazi don Ivan Čotić dosadašnji župnik Župe sv. Andrije ap. na Sućidru.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij