hren

Kao što smo objavili prije nekoliko dana, Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja transparentnosti proračuna 576 lokalnih i regionalnih samouprava i uprava, odnosno hrvatskih županija, gradova i općina, iz kojih je vidljivo da se u ovom sedmom ciklusu istraživanja proračunska transparentnost popravila te iznosi 4,5 od mogućih 5. Kaštela su i ove godine za transparentnost proračuna dobila najvišu moguću ocjenu.

Ocjene za sve županije, gradove i općine formirane su prema broju proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama.

- Cilj istraživanja bio je utvrditi objavljuju li sve županije, gradovi i općine svake godine pravovremeno pet ključnih proračunskih dokumenata na svojim mrežnim stranicama. Objava ovih pet ključnih proračunskih dokumenata može se smatrati tek prvim, ali temeljnim korakom prema potpunijoj transparentnosti i participaciji građana, odnosno neophodnim preduvjetom za educiranje građana i njihovo uključivanje u lokalne proračunske procese. Samo se proračunski obrazovani i pravovremeno informirani građani, vijećnici i novinari mogu konstruktivno uključiti u odlučivanje o prikupljanju i potrošnji lokalnih sredstava te u kontrolu odgovornosti lokalnih vlasti – objavili su u Institutu za javne financije.

Na osnovu dobivenih ocjena izrađena je i interaktivna karta, u kojoj se mogu vidjeti sve ocjene i njihovi čimbenici.

Iz karte je vidljivo da su Kaštela dobila ocjenu odličan zbog transparentnosti godišnjih izvještaja, izglasanih proračuna, polugodišnjih izvještaja i prijedloga proračuna te proračunskog vodiča. Jednako stanje bilo je i  nekoliko godina ranije od 2018. do danas, dok je tri godine, od 2015. do 2107. godine za vrhunsku ocjenu nedostajala objava proračunskog vodiča. Kako je vidljivo, to je u godinama iza nas ispravljeno, a slično je i u većini drugih gradova u Hrvatskoj.

Što se tiče gradova i općina u kaštelanskom okruženju, Split i Trogir također su dobili ocjenu odličan, Solin 4, a Omiš i Trilj ocjenu 3.

Prema prosječnoj transparentnosti svih lokalnih jedinica na svome području, vodeće su po transparentnosti Međimurska, Zagrebačka, Karlovačka i Krapinsko-zagorska županija, a na začelju se nalaze Sisačko-moslavačka, Ličko-senjska, Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska županija.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij