hren

ADELHEID LITCHAUER DESETU GODINU ZA REDOM U KAŠTELIMA
U prostorima glazbene škole u Kaštel Kambelovcu i ovoga ljeta proučavaju se notni zapisi, sviraju skladbe, vježba se, uči i napreduje u sklopu dvanaeste godine rada Ljetne škole glazbe Kaštela. Među petero profesora, predavača koji će sa svojim učenicima podijeliti znanja i vještine, posebno se ističe profesorica Adelheid Litschauer iz Austrije, koja ovog ljeta obilježava jubilarnu desetu godinu otkako dolazi u Kaštela. Tim povodom direktorica Turističke zajednice Kaštela Nada Maršić, uručila joj je prigodne poklone u ime Grada i zahvalila joj na promociji Kaštela.

-  S Ljetnom glazbenom školom surađujemo od samog početka,Turistička zajednica daje podršku tom projektu i ove godine iako je situacija s pandemijom zahtjevna  za organizaciju jer profesori i učenici dolaze praktički iz cijelog svijeta. Svi oni  promoviraju Kaštela kao grad kulture ali i kao grad posebne kulturne i povijesne baštine, prirode, plaža, mora i svega onoga po čemu su poznata – kazala je Maršić.

Profesorica violončela Adelheid Litschauer rođena je u Beču gdje je i diplomirala s posebnim odlikovanjem. Učila je od svoje majke Friede,  ali i od Gaspara Cassada i Vladimira Orloffa te je sudjelovala na majstorskim tečajevima kod Enrica Mainardija, Pabla Casalsa i Arta Norasa.  S  Peterom Guthom i Rudolfom Buchbinderom činila je ''Wiener Trio'', proputovala svijet nastupajući i osvajajući nagrade na natjecanjima. Kao solistica svirala je diljem Europe, u SAD-u, Meksiku, Južnoj Africi, Novom Zelandu i Japanu, a nastupala je i na Wiener Festwochenu kao i na festivalu u Salzburgu.  Predavačica je na Sveučilištu Mozarteum u Salzburgu od 1973. godine, gdje je vrlo tražena  i privlači studente iz cijelog svijeta te sudjeluje i kao gostujući predavač u brojnim školama. O svom je dinamičnom životu objavila knjigu pod naslovom ''Čelo i ja'', u kojoj opisuje svoje životno putovanje s glazbom, a omiljena adresa na koju se desetu godinu vraća su joj Kaštela.

- Ovdje mi se najviše sviđa to što je glazbena škola uz more i na plaži, nikad nisam vidjela takvo što, a i sama zgrada je predivna pa je ovdje kao u raju. Sviđa mi se što moji učenici jako vole doći ovdje i provesti vrijeme sa mnom u radu učenju kao i kupanju i uživanju u predivnoj zemlji - rekla je prof. Litschauer  te dodala kako se talenti pronalaze svugdje u svijetu, razlika je samo u načinu edukacije, usmjeravanju i brušenju određenog glazbenog talenta.

Uz prof. Litschauer na violončelu u Ljetnoj školi trenutno predaju i Marko Zupan na flauti te Mislav Režić na gitari, a koncem kolovoza priključiti će se profesorice Jadranka Garin na klaviru i Loris Grubišić na violini i to će za ovu godinu biti ukupno pet profesora i dvadesetak polaznika.

- Ovdje dolaze oni koji to baš vole raditi, entuzijasti koji će se vjerojatno i dalje baviti glazbom jer je ljeto vrijeme kad fakulteti i instituti prestaju s nastavom pa onda oni željni daljnjeg napredovanja pohađaju ovakve seminare. Svaki put kad bilo s kim radim naučim isto toliko koliko i taj student ili učenik, jer u glazbi svatko iz svog kuta vidi nešto drugo, tako da mi zapravo najviše znači ta razmjena doživljaja glazbe između studenta i profesora - istaknuo je Marko Zupan mladi profesor iz Slovenije sa trenutnim prebivalištem u Berlinu.  Zupan je svoju karijeru na flauti osim u domovini gradio preko Pariza i Beča te ostvario suradnje s brojnim priznatim orkestrima, osvojivši priznanja i nagrade, a od 2010. godine predaje na Umjetničkoj akademiji u Splitu. 

Svi oni koji žele unaprijediti svoje sviranje klasične gitare to u Ljetnoj školi mogu učiniti pod paskom  Mislava Režića, rođenog Kaštelanina koji niz godina također sudjeluje kao predavač, a s učenicima uz klasični program radi i iskorak u moderno.

- Meni kao rođenom Kaštelaninu koji je ovdje živio do dvanaeste godine prije odlaska u Nizozemsku i sad Grčku, je izuzetno drago da se ovako nešto događa u mojim Kaštelima, kao i to što sudjelujem u ovom projektu te na Glazbenim večerima Sv.Jeronima. Edukacijski program je bez da uvrijedim ikoga, kod nas nekad malo suhoparan i previše klasičan.  Zbog već ugovorenih programskih smjernica, profesori nemaju vremena raditi na nečem drugom, tako da onda svake godine osim solo programa sa djecom radim i orkestar, ritmičke vježbe kao body precussion koje oni  jako dobro prihvaćaju, a važne su za njihov razvoj kao ljudi i glazbenika. Osobno dosta forsiram suvremenu glazbu jer mi kao gitaristi moramo biti malo bliže suvremenim zbivanjima, a ne  toliko u prošlosti – pojasnio je Režić

Organizator  i voditelj škole Ivan Biliškov iz godine u godinu se trudi obuhvatiti ponešto sa svih strana svijeta i dovesti  u Kaštela, a uspjelo mu je to i ove dvije godine u kojima je situacija s Covidom poremetila dosta toga.

- Nažalost ove godine kao i prošle, zbog situacije s epidemijom i svega što nam se događa nisu nam došli polaznici iz Sjeverne i Južne Amerike, Australije Kanade, Koreje i Kine. Došli su oni koji su blizu, iz Austrije,  Njemačke, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine , tako da ipak opstajemo i u ovoj dvanaestoj godini Ljetne škole, živi smo, radimo. U ovoj godini obilježavamo posebnu obljetnicu profesorice Heide Litschauer koja ovdje dolazi već deseti put , zato smo joj i posvetili toliko pažnje jer je predivno kad profesori koji su toliko značajni i koji su u svijetu ostavili toliko traga dolaze u Kaštela, a pogotovo kad kažu da im je ovo najdraži seminar.  Dok nije bilo covid krize, dolazilo bi deset, do petnaest profesora, a učenika oko stotinu sa svih kontinenata osim iz Afrike, a nadamo se da će se u budućnosti i to promijeniti.  S mnogima od njih i dan danas održavamo kontakt, jave se jer su iz Kaštela ponijeli lijepe uspomene - zaključio je Biliškov.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij