Stanovnici naselja Plano, posebno oni koji žive na području koje pripada Kaštelima, zadnje vrijeme suočavaju se s problemom pasa lutalica, koji u čoporima dolaze do obiteljskih kuća te napadaju kućne ljubimce, a postala je upitna i sigurnost najmlađih stanovnika ovog područja.

Fotografije jednog od napadnutih kućnih ljubimaca ovih je dana na svoj facebook profil postavila jedna od stanovnica Planog, a da situacija nije bezazlena kazali su nam u razgovoru i njeni sumještani.

- Već određeno vrijeme čopor pasa lutalica, koji su izvan svake kontrole i poprilično divlji, obitava u blizini naselja i noću se spuštaju do kuća. No, sve češće ih možemo vidjeti i tijekom dana. Sve što se događa prijavili smo nadležnima, no stanje je i dalje isto, odnosno još i gore - kazali su nam sugovornici.

Da je prijava o problemima koje izazivaju ovi psi lutalice stigla do nadležnih, potvrdili su nam u Upravnom odjelu za komunalu Grada Kaštela, čiji su komunalni redari nekoliko puta izlazili na teren. Poduzeti su određeni koraci, no problem nije jednostavno rješiv, jer točnu lokaciju gdje psi obitavaju nitko ne može ustvrditi zbog njihove pokretljivosti.

- Grad Kaštela uputio je dopis komunalnom redarstvu Grada Trogira i Policijskoj postaji Trogir. Zamolili smo predstavnike Grada Trogira da sudjeluju u akciji, jer su divlji psi zajednički problem gradova Trogira i Kaštela, te Općine Prgomet. U dopisu smo tražili akciju HGSS s dronom u cilju  lociranja obitavališta divljih pasa. Kako se psi kreću po području gradova Trogira i Kaštela obavijestili smo azil iz Kaštel Sućurca, HGSS i MUP,  kako bi zajedno izašli na teren. Ujedno smo kupili pet zamki za hvatanje divljih životinja. Grad Kaštela poduzima sve što može kako bi se ovo što prije riješilo jer je sigurnost građana na prvom mjestu – kazali su nam u Gradu.

Ni u Gradu Trogiru ne sjede skrštenih ruku, no cijeli problem riješit će se jedino zajedničkom koordiniranom akcijom više sudionika. Stanovnici Planog nadaju se da će se uskoro riješiti ovaj problem, a stanovnicima susjednih naselja ovom su prilikom poručili da kućne ljubimce, o kojima se ne mogu brinuti, udome ili smjeste u neki od azila, a da ih ne ostavljaju u udaljenim naseljima, kao što je to česta praksa.
Jer takva praksa nije samo mučenje za životinju već predstavlja opasnost za ljude, posebno djecu.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada