Dio pripadnika nekadašnje 1. bojne Četvrte brigade Hrvatske vojske okupio se jutros na Resniku, kako bi zajedno obilježili 30 godina od osnutka te postrojbe, kako se moglo čuti, rasadnika svih bojni legendarne Četvrte brigade, ali i drugih brigada Hrvatske vojske.

Ovom prilikom položeni su vijenci te upaljene svijeće pred spomenikom na ulazu u turističko naselje Resnik, a osim predstavnika brigade pukovnika Joška Macana i brigadira Dragiše Konse, vijence su položili i novi dožupan Stipe Čogelja te Grgica Benutić, izaslanik kaštelanskog gradonačelnika Denisa Ivanovića.

Uspomene na davne dane prije 30 godina, kratko su evocirali brigadni general Ivan Zelić te tadašnji načelnik Stožera umirovljeni brigadir Jakov Miletić.
Podsjetili su oni sve nazočne na te hrabre dane i tijek osnutka Četvrte brigade, naravno i ovog puta prisjećajući se cijelog niza suboraca koji su živote ostavili na nekom od ratišta, a posebno zapovjednika Gente Međimorca te zapovjednika brigade Ive Jelića.

-... oni su prisegnuli davno, kada je prisegnuti bilo teško, časno i bez oklijevanja. Jer Hrvatska i sloboda, te dvije snažne riječi, njima bijahu svetije od života, S dubokim poštovanjem prisjećamo se danas njih svih, a na poseban način onih, koji su svoje živote položili na oltar Domovine. I danas, preplavljeni suncem, u miru s utrobom zemlje što ih rodi, u miru sa životom, u miru s boli, u miru sa svim ljudima, snivaju junaci u zemlji hrvatskoj. Mrtvi koji vide, sjene koje čuju, sve svetinje naše, plamen, snaga i život vječni, žive, teku našim venama poput krvotoka. Jer mrtvi nisu samo sjene što blijede i nestaju u zaboravu. Oni su Hrvatska... – riječi su Mladenke Gruice, koje su danas odjekivale Resnikom, a cijelo obilježavanje 30. obljetnice dodatno je obogatio i nastup policijske klape „Sveti Mihovil“, koja svake godine nazoči obilježavanju na Resniku.

Nakon polaganja vijenaca i pozdravnih govora, u crkvi Majke Terezije održana je sveta misa za sve poginule hrvatske branitelje.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada