hren

PUNI PROJEKATA I AKTIVNOSTI, A BEZ STALNE LOKACIJE
Tijekom 13 i po godina, koliko djeluju u Kaštelima, članovi udruge roditelje djece s posebnim potrebama Naša dica, proveli su i provode niz programa i projekata vezanih uz podršku i pomoć djeci s posebnim potrebama i njihovim obiteljima, no tijekom tog vremena još uvijek nisu riješili svoj „stambeni“ status pa ih uskoro očekuje preseljenje iz dosadašnjih prostora u Rudinama.

Naime, udruga Naša dica na samom početku svog djelovanja  nekoliko puta mijenjala je svoje lokacije, koje su im druge udruge ustupale na privremeno i povremeno korištenje. Kako bi udruga ipak imala svoju adresu duže razdoblje, prije nešto manje od deset godina pobrinuli su se članovi udruge te pokojni župnik Kaštel Novog don Luka Vuco. Don Luka je tada udruzi dao na korištenje prizemlje u župnoj kući u Rudinama, a članovi udruge neuređen i neadekvatan prostor uredili su u skladu s potrebama korisnika.

I nakon skoro deset godina korištenja, obaviješteni su da se iz prostora moraju iseliti, jer je prostor potreban za smještaj novog svećenika koji će djelovati u Rudinama.

Članovi udruge Naša dica krenuli su u potragu za novim odgovarajućim  prostorom u kojem bi mogli provoditi sve dosadašnje aktivnosti, a u svojoj potrazi obratili su se i Gradu Kaštela, ali Grad im prostor potreban za njihovu djelatnost nije u mogućnosti osigurati. Nakon podužeg traženja udruga je pronašla prostor u Kaštel Štafiliću, u ulici Put sv. Lucije. Radi se o prostoru u privatnom vlasništvu, a vodstvo udruge potpisalo je ugovor o najmu na pet godina. Prostor je potrebno urediti  i prilagoditi svrsi, u čemu će im, kako su obećali, pomoći i Grad Kaštela.

- Grad Kaštela nema dovoljno vlastitih prostora za rad svojih ustanova i udruga, a posebno za rad udruga za osobe s teškoćama u razvoju, jer ovakve udruge zahtijevaju veće i  pristupačne prostorije s dvorištima za svoje korisnike.

Iz ovih razloga dio udruga koristi privatne prostore, dok najam dijelom ili u punom iznosu plaća Grad Kaštela kroz programe financiranja, u sklopu gradskog  Upravnog odjela za društvene djelatnosti.
Takva je situacija  i s udrugom Naša dica. Udruga je naša zadovoljavajući prostor u privatnom vlasništvu u Kaštel Štafiliću kojeg je potrebno prilagoditi potrebama udruge, treba izvesti građevinske, vodoinstalaterske i elektroinstalaterske radove kako bi prostor bio prilagođen  potrebama osoba s invaliditetom.
U dogovoru s Upravom udruge, Grad Kaštela će sudjelovati u dijelu troškova uređenja i plaćanja najma cijeneći mogućnosti samofinanciranja od strane udruge, mogućnosti gradskog  Proračuna i kvalitete programa rada udruge – kratko su nam kazali nadležni u Gradu.

Na svojim facebook stranicama članovi udruge pozvali su i sve one koji bi im željeli pomoći donacijama za uređenje prostora, da iste mogu uplatiti na račun kod HPB-a  IBAN HR78 2390001 1100354245

Idejno rješenje za uređenje prostora je izrađeno, a udruzi ga je besplatno izradio Atelier Kovačić Miketek, a uređeni prostori osigurat će provedbu aktivnosti i projekata koji su u tijeku te individualni i grupni rad s korisnicima.

 

 

Foto: Facebook Naša dica


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij