hren

INFORMACIJE TRAŽITE U MINISTARSTVU, ONO ŠTO ČUJETE NA ULICI ČESTO NIJE TOČNO
Članovi braniteljski udruga grada Kaštela u srijedu tijekom poslijepodneva u prostorijama  Bratske kuće u Kaštel Kambelovcu ugostili su Ivanu Serdarević - Bravić voditeljicu Područnog ureda Ministarstva hrvatskih branitelja u Splitu kako bi ih informirala o izmjeni Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji kao i o donošenju Zakona o civilnim stradalnicima. Zbog epidemioloških mjera, na sastanku su bili samo predstavnici braniteljskih udruga s područja Kaštela.

- Pozvali smo Ivanu Serdarević - Bravić da dođe objasniti što kaže novi, odnosno izmijenjeni Zakon o hrvatskim braniteljima. Vrlo bitno je kad vam stručna osoba da informacije da mi ne bi nagađali, iako mi nikad ne vjerujemo puno zakonu, ali uvijek se treba nadati da će biti najbolje. Saznali smo neke stvari o statusu branitelja, o najmanjoj mirovini, o dodacima na mirovinu i neke stvari nisam ni sam znao do danas – kazao je organizator susreta Mirko Sušac.

Prema riječima Ivane Serdarević – Bravić, Ministarstvo hrvatskih branitelja surađuje s udrugama iz Domovinskog rata i  smatraju ih partnerima u radu te tako i dalje očekuju da ih se informira o onome što se događa na terenu, jer kako je kazala, očekuju da će branitelji informacije tražiti na pravom mjestu.

- Ono što se nama događa, da hrvatski branitelji pa evo sada i civilni stradalnici koji će biti obuhvaćenim novim Zakonom,  informacije traže na „ulici“ i često su one pogrešne, umjesto da se obrate nama u Ministarstvu hrvatskih branitelja, Područni ured Split. Nije da će im se uvijek svidjeti informacije koje im možemo dati i da će biti zadovoljni, ali dobit će konkretnu i točnu informaciju – napomenula je Serdarević – Bravić.

Sušac je napomenuo da svaki branitelj iz Kaštela, ako ima problem, može se javiti u bilo koju braniteljsku udrugu kako bi im se dale točne informacije i kako bi im se pomoglo u rješavanju problema.

- Tko god ima problem neka se javi kako bi mu se pomoglo uz pomoć pročelnice Serdarević - Bravić, koja nam pomaže kad god treba, od problema kao što su braniteljske mirovine, pregleda, ma bilo čega.  Uz nju nam je na raspolaganju i Doris Grgurin, to su naše dvije uzdanice – istaknuo je Sušac.

O kakvim  izmjenama je riječ kada je u pitanju Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji kao i o donošenju Zakona o civilnim stradalnicima, pojasnila je Serdarević – Bravić.

- Izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima su čisto tehničke prirode, znači svi oni nedostatci koji su utvrđeni Zakonom iz 2017. godine, nedostaci u provedbi, u sporosti samog rada se sada uklanjaju sa izmjenama Zakona. To bi bio skraćeniji postupak stjecanja statusa HRVI-a, ne blaži postupak, nego skraćeniji, budući da Zakon o upravnom postupku predviđa 60 dana, sada trenutno taj postupak traje tri godine. Vraćanje Ministarstvu hrvatskih branitelja postupak vještačenja, osnivanje komisija Ministarstva hrvatskih branitelja sa neovisnim stručnjacima. Isto tako donosi određene izmjene po pitanju mirovinskog, odnosno praksa nam je pokazala da niz ljudi je još uvijek u mirovinama koje su niže od najnižih mirovina hrvatskih branitelja – kazala je Serdarević- Bravić i  dotaknula se statusa maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata.

- Isto tako, svi oni koji su stekli status, po novom Zakonu, recimo maloljetni dragovoljci Domovinskog rata, koji prethodnim zakonima nisu imali pravo na status dragovoljca, a realno nisu mogli biti 1991. godine jer su maloljetni, nego 1992., 1993., tim ljudima će se priznati izračun mirovine, odnosno traženje izračuna mirovine po novom Zakonu, ovisno što je njima povoljnije – pojasnila je voditeljica Područnog ureda Ministarstva hrvatskih branitelja u Splitu.

Informacije koju su iznesene na ovom sastanku, prema riječima Sušca, predstavnici braniteljskih udruga će ih u narednom periodu razmijeniti sa svojim članstvom, jer zbog epidemioloških mjera nisu bili u mogućnosti primiti veći broj osoba, nego tek najviše 15 koliko je dopušteno.

 

Foto: PGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij