hren

Fascinantan trg s velikim amfiteatrom, parkom, ugostiteljskim objektima i spravama za vježbanje, a sve to s pogledom na srednjovjekovni Kaštilac - zvuči kao filmski scenarij, ovoga puta u režiji poznatog arhitekta Filipa Tadina koji je za Grad Kaštela izradio idejnu studiju novog gradskog trga i parka u Kaštel Gomilici.

- Sretan sam i ponosan što je ova ideja ugledala svjetlo dana. Više od 12,5 tisuća metara kvadratnih obuhvatit će prostor uz samu obalu koji je nazvan „Novo brce“, a zapravo je riječ o novom gradskom trgu s velikim amfiteatrom za održavanje različitih manifestacija i Kaštilcem u pozadini kao idealnom kulisom, ali i s druge strane prostor u kojem će građani moći svakodnevno boraviti, družiti se, šetati i vježbati. U svakom slučaju, na putu smo stvaranja jedne prelijepe svakodnevnice za sve generacije – ističe ovom prilikom gradonačelnik Denis Ivanović

Prostor koji je nastao nasipanjem mora u Kaštel Gomilici ima dvije glavne vrijednosti koje nadmašuju sve ostale - blizina mora i pogled na Kaštilac, kaštel nastao 1545. godine i jedina je kula u Kaštelima koja je sačuvana u svom izvornom odnosu prema moru. Simbol je ne samo Kaštela i Dalmacije, već nerijetko predstavlja i Hrvatsku kao kad je u Igri prijestolja prije nekoliko godina obišao cijeli svijet.

Površina obuhvata prostire se od rotora na istoku do početka jezgre na zapadu te od prostora bivšeg Kampa na sjeveru do plaže i lukobrana Marine Kaštela na jugu. Velika je pažnja posvećena odabiru jednostavnih materijala koji će prekriti velike površine poput drobljenog kamena, parkiralište i šetnica su asfaltirani, dok je betoniran tek centralni dio trga s tribinama i popratni sadržaji kao što su ugostiteljski objekti i sanitarni čvorovi.

- Centralni prostor je oblikovno čist i jednostavan, a sve oko njega je gusto zazelenjeno kombinacijom zimzelenih i listopadnih vrsta. Na taj način će biti uvijek nešto zeleno, zimi će sunce prodirati u sve dijelove, a ljeti će, s vremenom, sve biti u dubokoj hladovini. Miješana šuma s kombinacijom postojećih lepezastih palmi, alepskih borova, koštela, maslina i dodanih četkastih palmi, čempresa, pinija, besplodnih murvi, lipa i platana bila bi posebno otporna na napade nametnika, kao što bi dala poseban karakter kroz sva godišnja doba – ističe autor projekta Filip Tadin.

Manje i veće grmlje u podnožju stabala stvara mikroambijente, tzv. „gradske sobe“, odnosno dijelove parka za sve dobne skupine. U tim „sobama“, kao i duž šetnice, smjestile bi se klupe, stolovi za kartanje, sprave za vježbanje, dječja igrališta, skate-park, česme za vodu i slično. U obalni dio se neće intervenirati, ali bi se dodali popratni sadržaji za plažu kao što su ležaljke, sanitarni čvorovi i prostori za presvlačenje.

 

Foto: 3D simulacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij