hren
 
Tko će zaboraviti ugasiti svjetla na parkiralištu?/Joško PONOŠVeć tjedan dana obvezna je vožnja s upaljenim svjetlima i nepoštovanje te odredbe, podsjetimo, kažnjava se s 300 kuna. Prometni stručnjaci tvrde kako će to povećati sigurnost na cestama, no prisilno usvajanje novih navika ima i drugu stranu medalje. Ona se zrcali u povećanoj potrošnji goriva, češćem mijenjanju žarulja i akumulatora, te želji vozača da automobile tehničkim preinakama prilagode novom zakonu. To se prije svega odnosi na sklopku za automatsko paljenje svjetala zajedno s motorom i naknadnu ugradnju signalizatora za upaljena svjetla.

— Auti kupljeni na slovenskom i skandinavskom tržištu imali su tvornički ugrađene premosnice za automatsko paljenje svjetala, pa su nekad ljudi dolazili do nas da im to skinemo. Sad je obrnuto. Inače, pregaranje žarulja je svakodnevna pojava, originalne halogene koštaju od 50 do 75 kuna, a u našem servisu je izmjena u pravilu besplatna — rekao je voditelj servisa Jatre Ante Malbaša, te dodao kako još ne zna koliko će koštati ugradnja zvučnog signalizatora i sklopke za svjetla.
Srđan Lučić iz Autohrvatske kazao je kako se svjetla u većini Fiatovih vozila gase nakon vađenja ključa iz brave, te da bi se preinake trebale raditi samo na starijim automobilima.
— Ako kojim slučajem ostavljena svjetla i isprazne bateriju, ne mora se odmah kupiti nova jer se kod nas može napuniti za 50 kuna. Suprotno razmišljanju većine vozača vanjska temperatura nema utjecaja na trajnost žarulja, već je veća šteta od učestalog uključivanja i isključivanja — rekao je Lučić.
Akumulatori se na nekim mjestima mogu napuniti i besplatno. To rade u splitskom zastupstvu slovenske "Vesne", naravno, pod uvjetom da je riječ o njihovu proizvodu. Nove baterije koštaju od 250 do 600 kuna, ovisno o vrsti i tipu automobila, a ugradnja je besplatna, kao i naknadno ispitivanje ispravnosti.

Više: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij