hren

Koordiniranom sigurnosnom vježbom evakuacije, spašavanja i gašenja požara u skladištu ugljena tvornice cementa Sv. Juraj, CEMEX Hrvatska, Hrvatska gorska služba spašavanja - stanica Split te DVD Mladost iz Kaštel Sućurca obilježili su Međunarodni dan zaštite na radu.

Scenarij vježbe predvidio je potrebu spašavanja ozlijeđenog radnika s izmjenjivača topline tvornice cementa Sv. Juraj, odnosno njegovo spuštanje s visine na razinu tla, kao i gašenje požara na postrojenju mlina sirovine. Uz koordinaciju svih službi, poseban cilj ove vježbe je upoznavanje s opasnostima koje mogu nastupiti prilikom izbijanja požara na najrizičnijim dijelovima postrojenja te upoznavanje s planom evakuacije i organizacijom spašavanja unesrećene osobe.

„Naš trajni cilj i prvi prioritet jest upravo zaštita na radu pa nam je obilježavanje ovog dana još jedna prilika da naglasimo važnost koju ona ima za naše poslovanje. Suradnje koje ostvarujemo s brojnim partnerima poput HGSS-a i DVD-a Mladost daljnje su jamstvo širenja svijesti o tome koliko je sigurnost nešto što ne smijemo uzimati zdravo za gotovo. Organizacije ovako opsežnih vježbi najbolji su način da se pripremimo za dobru reakciju u događajima za koje se nadamo da se nikad neće dogoditi“, rekao je Fabjan Ruščić, voditelj zaštite na radu i zaštite od požara CEMEX-a Hrvatska.

U vježbi je upotrijebljeno i novo korito za spašavanja u hitnim intervencijama koje je po završetku vježbe voditelj proizvodnje CEMEX-a Hrvatska, Dražen Mihanović, darovao HGSS-u, kako bi i simbolično obilježio važnost ovog dana.

„CEMEX-u zahvaljujemo i na ovoj vrijednoj donaciji, ali i na stalnoj i vrlo raznolikoj suradnji. Naime, osim vježbi koje zajednički provodimo, CEMEX nam je ustupio i prostor za našu stanicu u svojim prostorijama u Majdanu, što nam je posebno važno za dobro funkcioniranje naše djelatnosti. Vjerujemo da ćemo na ovakvim vježbama surađivati i u budućnosti, a pozivam i druge tvrtke koje žele na ovaj način unaprijediti svoje standarde zaštite na radu da nam se jave“, izjavio je ovom prigodom Darko Gavrić Čerčo, pročelnik HGSS Stanice Split.

Ovo je već druga sigurnosna vježba održana u CEMEX-u ove godine. U veljači je CEMEX uz pomoć nadležne Lučke uprave i PU Splitsko-dalmatinske organizirao sigurnosnu vježbu na operativnoj obali tvornice cementa Sv. Juraj, usmjerenu na zaštitu lučkih postrojenja i brodova od sigurnosnih prijetnji.

 

Foto: CEMEX


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij