hren

Severe Weather Europe naglašava da se radi o jednom od najjačih travanjskim promjena posljednjih godina i da bi u dijelovima Slovenije i Hrvatske moglo pasti do 30 centimetara snijega.

Današnji prodor otpuhao je natprosječnu toplinu s našeg područja i donio oborine nakon duže pauze. U većini predjela pale su tek manje količine kiše, a više je palo samo na dijelu Pelješca i dubrovačkom području, do 38 litara po kvadratnom metru. Na području Konavala bilo je i tuče.

Fronta je donijela snijeg dijelu Like i Gorskog kotara, a ponovno su se zabijelili Dinara i Kamešnica. Zanimljivo, na Velikoj Duvjakuši na Dinari temperatura zraka u 17 sati pala je na -4°C uz osjet hladnoće od -13°C. Zahladilo je i drugdje, temperature su niže i 12 stupnjeva u odnosu na jučer pa je ponegdje jednoznamenkastih temperatura bilo i uz obalu.

Priličan je to temperaturni šok za organizam jer su danima temperature zraka rasle preko 20 stupnjeva. Osjetu hladnoće doprinijela je bura koja je u Splitu danas imala olujne udare do 76 km/h. Vjetar stvara probleme u prometu.

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su:
autocesta A1 na dionici između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostale skupine je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina – DC50 i DC27),
DC54 Maslenica-Zaton Obrovački,
Paški most.
Zimski su uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obavezna zimska oprema na DC218 GP Užljebić-Donji Lapac-Bjelopolje.

Uskrs bez kiše, uz buru

Krajem dana nastupilo je razvedravanje sa zapada. Bit će to uvod u stabilan Uskrs praćen do pojačanom burom, prohladnim jutrom, ali i ugodnim temperaturama danju. Sunčano uz još manje vjetra, ali uz hladnije jutro i večer bit će u ponedjeljak. Stabilizacija će biti kratkog maha jer nas već u utorak očekuje nova promjena vremena. Počet će naoblačenjem, jugom i zatopljenjem, ali do kraja dana slijedi još jedno zahlađenje, dosta jače od današnjega.

Severe Weather Europe naglašava da se radi o jednom od najjačih travanjskim promjena posljednjih godina i da bi u dijelovima Slovenije i Hrvatske moglo pasti do 30 centimetara snijega. Zanimljivo, snijeg je gotovo izvjestan na velikom dijelu sjevernog Jadrana, padat će do mora.

Prilično neobična sinoptička situacija događat će se u utorak. Nad Atlantikom i Arktikom formirat će se snažno polje visokog tlaka zraka, a prema Mediteranu će sa sjevera stići velika količina hladnog kontinentalnog zraka. Nad Italijom i Jadranom će se stvoriti ciklona koja će se brzo odmicati na istok, a njenim odmicanjem otvorit će put hladnom zraku.

Zahlađenje u Dalmaciju stiže u utorak navečer kada je moguće spuštanje snježne granice u Zagori do najnižih predjela. Tako bi navečer u Split kiša mogla padati uz samo 5 stupnjeva. Jugo će tijekom večeri okrenuti na buru, stoga će osjećaj zimskog vremena biti potpun. U srijedu slijedi razvedravanje uz buru i niske temperature koje bi mogle kulminirati u četvrtak ujutro kada će, nažalost, osim u unutrašnjosti zemlje, mraza ponegdje biti u Zagori i unutrašnjosti otoka.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij