hren
 
PROMET Nakon prvog vikenda novim prometnim zakonom zadovoljni i u MUP-u i u Ministarstvu financija.
U MUP-u s neskrivenim zadovoljstvom analiziraju podatke o stanju u prometu proteklog vikenda, prvog od stupanja na snagu novog rigoroznog Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Policajci su od petka u 14 sati do nedjelje u 22 sata ispisali 5297 kazni ili prekršajnih prijava, broj prometnih nesreća prepolovljen je, a manje je poginulih i ozlijeđenih.

Bez opraštanja
MUP već tjednima sustavno analizira stanje u prometu tijekom vikenda. Tada se u policijskim patrolama angažira i do 3800 policajaca, koji su u četiri vikenda prije posljednjega u prosjeku ispisivali od 7000 do 8000 kazni ili prekršajnih prijava. Prošlog vikenda ta je brojka 20 do 30 posto manja.
 Zadovoljni smo i ohrabreni tim podacima. Već nakon prvog vikenda vidljivo je da se situacija poboljšala  komentira Igor Štefanec iz MUP-a.
Gotovo je sigurno da na manji broj nesreća i prekršaja utječu drastične nove kazne. Prošli vikend, uz gust promet na cestama iz unutrašnjosti prema Jadranu, te još gušći u obrnutom smjeru, broj prekršaja znatno je manji nego prije. U MUP-u tvrde da se prekršiteljima nije, zbog mogućeg nepoznavanja novog zakona, gledalo kroz prste.
I desetak puta povećane kazne za prometne prekršaje, te uvođenje novih kazni, dakle, utjecalo je na vozače da pripaze na ponašanje u prometu. Iako bi se moglo očekivati da će bitno manji broj prekršaja smanjiti priljev u državnu blagaju, situacija je potpuno drukčija.

Prebrzi najbrojniji
Upravo suprotno, uz ljude u MUP-u, ruke zadovoljno mogu trljati i njihovi kolege u Ministarstvu financija. Dok je u bivšem zakonu bilo i kazni od samo 50 kuna, u novim propisima gotovo i nema manjih od 300 kuna. Vožnja bez pojasa sa sto je kuna poskupjela na 500, koliko stoji i razgovor mobitelom bez hands free uređaja tijekom vožnje. Do prošlog petka kazne za takvo telefoniranje nije bilo. Drastično su povećane kazne za prekoračenje brzine, a takvih je prekršitelja proteklog vikenda bilo najviše.
Osim prebrze vožnje, drstično se kažnjava i alkohol u krvi vozača. Zakon o prekršajima za najteža djela predviđa i kazne do 10.000 kuna. Stoga se može procijeniti da je svaka prekršajna prijava ili naplaćena kazna proteklog vikenda teška u prosjeku tisuću kuna. To znači da je u samo tri dana osigurano gotovo 5,3 milijuna kuna u državnom proračunu.
Ta je svota znatna, potvrđuje i plan državnog proračuna prihoda od kazni u 2004. godini. Državni financijaši s te osnove ukupno očekuju u cijeloj godini 307 milijuna kuna, a očekivanja im nisu porasla ni u lipanjskom rebalansu proračuna. To djelomično izbija argumente onima koji tvrde da je novi prometni zakon donesen isključivo zbog punjenja državne blagajne.

Darežljivi prekršitelji
 No u toj stavci prihoda državnog proračuna kazne od prometnih prekršaja samo su dio. U toj je stavci još prihod od dvadesetak vrsti kazni, primjerice za carinske prekršaje, prekršaje iz poslovanja, devizne prekršaje i slično. Teško je, međutim, nakon jednog vikenda predviđati koliko će se novca od kazni sliti u proračun na dulji rok  ističe Sanja Bach, glasnogovornica Ministarstva financija.
Policija je, primjerice, cijele prošle godine od kazni za prometne prekršaje naplatila 91 milijun kuna, a suci za prekršaje proračunu su donijeli još 47,5 milijuna kuna. Kazne naplaćene prekršiteljima prošlog vikenda gotovo su iste ukupno naplaćenim policijskim kaznama u siječnju ove godine. U tom je mjesecu policija naplatila 5,9 milijuna kuna.
 Prema našoj računici, u samo tri dana oni koji nisu poštovali propise namaknuli su dovoljno novca za cjelogodišnje gospodarenje i zaštitu svih državnih šuma i lovišta ili dovoljno sredstava za ovogodišnje državne donacije udrugama u kulturi. Više od pet milijuna kuna od prometnih prekršaja bilo bi dovoljno i za program prevencije nasilja u školama, a ostalo bi još oko četiri milijuna kuna za uvođenje plina u osnovne škole Bjelovarsko-bilogorske županije, gradnju školske sportske dvorane u Ðakovu, te rekonstrukciju one u Vrsaru.

Više: Večernji list


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij