hren

STALNI ANGAŽMAN I KOORDINACIJA ČLANOVA
Vođenje brige o uređenju određenog područja grada sastavni je dio djelokruga svakog mjesnog odbora, a kvaliteta života građana i kvalitetan razvoj Kaštel Lukšića osnovna je obveza istoimenog mjesnog odbora. U njegovom sazivu od 2018. godine volontiraju članovi Branimir Matijaca, Ivanka Lijić, Dajana Ercegović, Borka Duvnjak, Jozo Biliškov, Ante Topić, Davor Delić, te Anto Komjen ( zamjenik Vinko Skorup ) te predsjednik Dragan Klarić.

- Stalni angažman i koordinacija članova mjesnog odbora Kaštel Lukšića s gradskim tijelima i službama važne su za uređenje i redovito održavanje infrastrukture Kaštel Lukšića, ali i kvalitetno planiranje i uređenje životnog prostora njegovih mještana. Upravo taj životni prostor Kaštel Lukšića u priobalnom dijelu uključuje četiri plažne cjeline s parkovima, dva velika samostalna parka, te obalni dio koji uključuje porat u centru mjesta – kazao je  Dragan Klarić navodeći projekte i aktivnosti koje su inicirali kao odbor.

Od najvažnijih projekata spadaju uređenje plaža Šumica, Šoulavy i Poštanski, projekt Lukšićka njiva, izgradnja tržnice Kaštel Lukšić i drugi projekti kojima se podiže kvaliteta životnog prostora u njihovom mjestu. Svjesni potreba prioritetne i kontinuirane izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže kao osnove razvoja, mjesni odbor aktivno je uključen u koordinaciju ovih radova, kao i nastavno istom uređenju ulica i definiranju prometne regulacije kroz iste.

Plaža Šumica i lukšićka riva

- Izgradnju i uređenje betonske obale s rasvjetom od plaže Šumica do dvorca Rušinac, uređenje betonskog pristana s uređenom obalom ispred novog hotela Štacija. Nakon više godina na inicijativu ovog mjesnog odbora očišćeno je i zemljište poviše plaže Šumica. Projektna dokumentacija za parking i sportski park na ovom zemljištu trenutno je u izradi. Na inicijativu ovog mjesnog odbora, a pod „lupom“ konzervatora, kompletno je obnovljeno gazište porta prema „velikom mulu“, a završava se i uređenje rive u lukšićkom portu s novim sadržajima, uređena hortikulura s novozasađenim drvoredom, javnom rasvjetom te novo postavljene klupe od dvorca Vitturi sve do plaže Poštanski – ističe Klarić.

Uređenje ovog dijela posebno raduje sve članove odbora jer kako je kazao Klarić, to je cjelogodišnji dnevni boravak ili tinel starijih mještana Lukšića i riva buduće prave ljetne hladovine.

Plaža Glavice, park Šoulavy te uređenje Pastoralnog centra

Klarić se dotaknuo i vrlo važnog kapitalnog projekta upravo završene izgradnje plaže Glavica, čime je, kako je kazao, ovaj dio našeg grada „bogatiji“ za 250 metara novoizgrađene plaže i šetnice, kao i za novi ugostiteljski objekt i društveni sadržaj za djecu na Kacareli, između porta i plaže Glavica. Po planu, ovo ljeto bi trebalo biti na usluzi svim građanima. Naglasio je kako će istim projektom biti osigurano novih 30 parkirnih mjesta za građane Lukšića i njihove goste. Projekt će se nastaviti prema plaži Poštanski i granici s Kaštel Kambelovcem, te je naveo ostale projekte uređenja koji su u funkciji ili bi trebali biti u novom ruhu.

- Uređeni park Šoulavy ili Novi park, ispod Pastoralnog centra sa stazama i novom rasvjetom izniman je gradski prostor. Zimi je to adventski centar grada Kaštela, sa kućicama i zatvorenim klizalištem, a ostatak godine ugodan prostor za šetnju i odmor u hladu čije je uređenje također inicirano, ali i koordiniranood strane ovog mjesnog odbora.

 Završetkom uređenja Pastoralnog centra početkom sljedeće godine Kaštel Lukšić će imati jedinstveni i adekvatni prostor namjenjen ponajviše kulturnom i društvenim angažmanu aktinostima mladih građana Kaštela, te potrebama lukšićke župe kao i njihovom radu s mladima. U svrhu privođenja ovog parka vanjskoj koncertnoj funkciji mjesni odbor je koordinirao uređenje povišenog sjevernog dijela parka sa izmještanjem obnovljenog spomenika, te čišćenje i popločavanje korita potoka s istoka parka.

Komunalni problemi

Od komunalnih problema, Klarić ističe pojedine točke kanalizacijskih preljeva u dijelu Mala Mora na čijem će se rješavanju inzistirati, kao i na postavljanju ukopnih depozita za otpad uz uklanjanje svih kontejnera za otpad iz centra mjesta.

- Središnji dio mjesta sa starom jezgrom podrazumjeva sve više stambenih jedinica koje se pretvaraju u turističke smještajne objekte, stoga mjesni odbor vodi svakodnevnu brigu kroz komunikaciju s gradskim službama vezano uz popravljanje asfalta u ulicama, čišćenje ulica i puteva, te održavanje i uređenje javnih površina kao i infrastrukture – kazao je Klarić i napomenuo kako su aktivnosti usmjerenje i na uređenje pristupnih cesta i puteva koji povezuju središnji dio mjesta s sjevernim dijelom, kao i na sigurnost stanovnika i njihove nesmetane komunikacije.

S toga je realizirana inicijativa  kojom je na Cesti Ivana Pavla II postavljena kamera za kontrolu brzine. Zatraženo je i pokrenuto uređenje prijelaza preko željezničke pruge u Kaštel Lukšiću. Isto podrazujmeva postavljanje zaštitnih rampi s signalizacijom, kao i uređenje planiranog željezničkog stajališta u Kaštel Lukšiću.

Proširenje groblja

Nadalje, zahvaljujući aktivnostima ovog mjesnog odbora pokrenut je važni projekt proširenja groblja u Kaštel Lukšića, kao i  komunikacije s vlasnicima zemljišta radi otkupa koji je tijeku. Proširenje sadašnjeg groblja podrazumjeva izgradnju novih 280 grobnica sa sjevera, kao i izgradnju adekvatnog prostranog parkinga s društevnim sadržajima s juga sadašnjeg groblja. Kako bi se osigurala bolja i jednostavnija komunikacija iz mjesta prema groblju, aktivnosti ovog mjesnog odbora usmjerene su i na izgradnju i uređenje ulice koja bi direktno povezivala lukšićko groblje s ulicom Put Gospe od Dračin.

Ravnomjeran razvoj čitavog područja grada Kaštela kroz zadani gradski proračun nalaže racionalno planiranje i investiranje i u Kaštel Lukšiću, te iz ovog Mjesnog odbora poručuju kako će i u narednom periodu nastaviti brigu za svoje mjesto, te sigurno izrealizirati neke od projekata koji su u fazi planiranja.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij