hren

IVANA – OD UHA DO SRCA
Gradska knjižnica Kaštela u suradnji s Kazalištem Prijatelj predstavlja nastavak online projekta za velike i male pod naslovom „Ivana - od uha do srca“ koji je pokrenut s ciljem približavanja djeci manje i više poznatih priča najčitanije i u svijetu najpoznatije hrvatske spisateljice Ivane Brlić Mažuranić.

- Nakon što smo tijekom prošle godine predstavili tri najduže, a možda i najzanemarenije te djeci najmanje poznate, ali izvanredne priče iz zbirke Priče iz davnine, Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica, Lutonjica Toporko i devet župančića te Ribar Palunko i njegova žena, u nastavku projekta bit će predstavljene još četiri priče i to Kako je Potjeh tražio istinu, Regoč, Sunce djever i Neva Nevičica te Šuma Striborova – najavili su u Gradskoj knjižnici Kaštela.

U uvodnom videu vrhunski interpretatori i poznavatelji djela Ivane Brlić Mažuranić, Anja Đurinović  i Hrvoje Zalar predstavit će nastavak projekta, a potom će, u vremenu od 19. ožujka do 2. travnja na YouTube kanalu te na internet i Facebook stranici Gradske knjižnice Kaštela svaki dan biti emitiran dio svake od navedenih priča.

Hrvoju Zalaru su se u izvanrednoj audio izvedbi navedenih priča ovom prilikom pridružili Anja Đurinović, Karmen Sunčana Lovrić, Selma Mehić i Jan Novosel, dok je prof. dr. sc. Diani Zalar pripala uloga jezičnog savjetnika. Sve audio snimke popraćene su ilustracijama poznatog hrvatskog ilustratora Tomislava Tomića, koje je prvotno izradio ilustracije za  izdanje Priča iz davnine iz 2004. godine, nakladnika Golden marketing i Tehnička knjiga (jezično uređeno prema izdanju iz 1916.) za koje je Diana Zalar napisala mali rječnik Mitološka bića u Pričama iz davnine.

Sve audio izvedbe iznimno uživljenih i nadarenih izvođača čitaju se iz tog izdanja iz 2004. godine u kojemu su stilske ljepote Ivane Brlić Mažuranić netaknute, što nije slučaj s nekim drugim suvremenim izdanjima gdje je ponekad grubo mijenjan izvorni tekst. Glumci bogato dočaravaju bajkovitost, mističnost i sve nemoguće i zastrašujuće situacije kroz koje prolaze plemeniti i neiskvareni glavni junaci Ivaninih priča, a koji, naravno, iz svojih bitaka između dobra i zla uvijek izlaze kao pobjednici.

- Ovaj će projekt, nadamo se, oduševiti publiku, i to prvenstveno onu mlađu, kojoj je i namijenjen, a potom i stariju, jer postoji velika mogućnost kako će se i stariji pridružiti mlađima u slušanju priča pred odlazak na počinak. Moguć je i nastavak projekta, ali o tom-potom – poručuju iz GKK.

Slušanje priča razvija dječju maštu i poučava, usmjerava djetetovu pažnju, bogati pamćenje i vokabular, potiče različite emocije, a dokazano je i kako slušanje priča pred san na djecu djeluje smirujuće.

Vrijednost projekta „Ivana - od uha do srca“ prepoznalo je i Ministarstvo kulture RH te je nastavak projekta financiran upravo sredstvima Ministarstva.

Raspored premijernog emitiranja audio snimki
Kako je Potjeh tražio istinu – 1. dio – 19. 3. u 19.30
Kako je Potjeh tražio istinu – 2. dio – 20. 3. u 19.30
Kako je Potjeh tražio istinu – 3. dio – 21. 3. u 19.30
Kako je Potjeh tražio istinu – 4. dio – 22. 3. u 19.30
Kako je Potjeh tražio istinu – 5. dio – 23. 3. u 19.30
Regoč – 1. dio – 24. 3. u 19.30
Regoč – 2. dio – 25. 3. u 19.30
Regoč – 3. dio – 26. 3. u 19.30
Regoč – 4. dio – 27. 3. u 19.30
Regoč – 5. dio – 28. 3. u 19.30
Sunce djever i Neva Nevičica – 1. dio – 29. 3. u 19.30
Sunce djever i Neva Nevičica – 2. dio – 30. 3. u 19.30
Šuma Striborova – 1. dio – 31. 3. u 19.30
Šuma Striborova – 2. dio –  1. 4. u 19.30
Šuma Striborova – 3. dio –  2. 4. u 19.30

Uvodni video i sve priče možete pogledati i poslušati na LINKU 

Više o projektu možete saznati na stranici GKK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij