hren

GLAVNI PRIORITETI OBJEDINJENI U ELABORAT
Među Mjesnim odborima koja djeluju na području grada Kaštela je i MO Kaštel Starog kojeg čine dugogodišnji članovi Ivan Udovičić, Josipa Kurbaša Banovac, Marko Bilić, Igor Maršić, Josip Matas, Ivica Tomić i Ivani Plazibat. Kroz elaborat objedinili su projekte svoga mjesta od kojih su neki već u realizaciji dok drugi čekaju na svoj red, a riječ je uglavnom o komunalnim i prometnim projektima.

- Mi smo napravili jedan elaborat sa glavnim prioritetima, to možemo zahvaliti našim građevinarima članovima mjesnog odbora jer smo te prijedloge predstavljali Gradu i oni su prihvaćeni još 2019. godine, iako je elaborat pisan kontinuirano dugi niz godina – kazao nam je Ivan Udovičić predsjednik Mjesnog odbora Kaštel Stari, osvrnuvši se na jedan od projekata na koji su ponosni, a to je izgradnja županijske Luke javnog prometa.

U projekt ulazi rekonstrukcija i uređenje obalnog pojasa jezgre Kaštel Starog, uz prometnicu Obala kralja Tomislava, od Vinalka do kaštela Celio Cega, koje obuhvaća nasipanje morske površine, izgradnju obalnog zida, izgradnju pločnika te uređenje površine za ugostiteljske terase, pojasa zelenila i šetnice uz more.

- Od prvog dana smo bili uključeni u radove na portu, Prijedlog o izradi je inicijativa mjesnog odbora  koju je prihvatio i Grad i Županija. Moram reći i da su mnogi prije nas razmišljali o svemu tome, ali mi smo bili ti koji smo ipak na neki način skupa s Gradom uspjeli. Zadovoljni su i naši građani, to je najbitnije – kazao je Udovičić pokazujući kako bi trebala izgledati skulpturu našeg akademskog slikara Miljenka Romića koja će krasiti porat.

Među komunalnim problemima koje je Udovičić istaknuo je da će se riješiti jedan ispust u more u sklopu Eko projekta, a to je obuhvat oko brca. Kako je kazao to bi se trebalo rješavati ove godine jer je bi projektna dokumentacija trebala biti gotova, a ishodovana je lokacijska i građevinska dozvola.

Među gorućim problemom je i nespajanje objekata na kanalizacijski sustav u ulici Ivana Danila, no prema njegovim riječima to bi se trebalo riješiti, najkasnije u narednih godinu dana.

- Imamo jednu cijelu mrežu, jedan cijeli kanalizacijski sustav od Vatrogasnog doma, a još i dan danas objekti nisu spojeni na mješoviti kolektor, al moram reći da se na tome radi i mi vjerujemo da će to zaživjeti uskoro, jer je rok završetka radova travanj 2022.godine – napomenuo je Udovičić i kazao kako će se isto tako rješavati potok u ulici Fra Ivana Perana sa postavkom kolektora za odvodnju fekalnih voda jer trenutno rješenje u ljetnoj sezoni nije dugoročno održivo.

Prometna rješenja

Prema planu mjesnog odbora, planirano je i uređenje prometnica Županjske ulice i Puta Banovine, te spoj Maslinarske ulice na Ulicu bana Jelačića i Put Banovine. Što se tiče ulice Bojišće prema njihovom elaboratu potrebno je postaviti usporivače prometa zbog toga što na trasi te ulice, koja ide prema Osnovnoj školi prof. Filipa Lukasa, nema nogostupa, te je ugrožena sigurnost pješaka,odnosno djece.

Potom navode kako će ulica Zagorski put biti spoj Ceste Ivana Pavla II i Ulice Bana Jelačića, odnosno odvojak koji predstavlja silazak sa brze ceste gdje je potrebno proširiti postojeći nogostup, postaviti usporivače prometa te pojačati vertikalnu i horizontalnu prometnu signalizaciju.

Novost je i prometnica koja bi trebala spajati staru kaštelansku cestu sa obalom, Udovičić je ispričao kuda bi trebala biti izgrađena.

 - U planu je gradnja prometnice sa svim potrebnim elementima, zapadno od hotela Palace koja će spajati Kamberovo šetalište i Cestu dr. Franje Tuđmana i predstavljati izlaz iz Mjesnog odbora Kaštel Stari – ispričao je Udovičić govoreći o prometnim rješenjima na području Kaštel Starog.

Uređenje prostora oko Doma zdravlja

Jedan od većih projekata u Kaštel Starom je i uređenje prostor oko Doma zdravlja kojeg treba urediti iz više razloga, kazao je Udovičić, a u elaboratu stoji kako je uređenje potrebno zbog nedovoljnog broja parking mjesta, neuređene zemljane površine, odlaganja kućnog otpada, prestrmog nagiba ulica koje spajaju ambulantu, zapadni ulaz objekta i Hitnu pomoć, odnosno istočni ulaz objekta s Cestom dr. Franje Tuđmana. Ujedno će se srediti i hortikulturno oplemeniti preostale zemljane površine.

Naime, uređenje okoliša Doma zdravlja, Grad je aktualiziralo još u studenom prošle godine kada je sporazumom sa županijskim Domom zdravlja na sebe preuzeo obvezu uređenja. Do sada je obavljeno geodetsko snimanje i sanacija terena te uklanjanje skloništa. U postupku nabave odabran je projektant za izradu projektne dokumentacije, a nakon toga će Grad Kaštela raspisati natječaj za izvođača radova.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij