hren

NEVJERICA I ŠOK
Vijest koja je u petak navečer rastužila i rasplakala veliki broj Kaštelana, bila je kratka, teška, šokantna: Umra je Filko...

Kada novinar dobije zadatak da napiše In memoriam za nekog preminulog, uvijek dobije težak zadatak, a kad je taj preminuli osoba koja je bila dio novinarove svakodnevice, bliski suradnik pa i prijatelj taj zadatak postaje noćna mora, s kojom sam se ovog puta morala ja suočiti.

Filko Garbin rođen je u Splitu 1963. godine, no bio je dijete Kaštel Sućurca, koji je bio iznimno važan u njegovom postojanju.  Kao pravi Sućuranin, bio je dio svega onoga što se u tom mjestu događalo pa se još kao srednjoškolac priključio DVD-u Mladost i do svoje smrti bio njegovim članom. Bio je jedan od prvih profesionalnih informatičara u Kaštelima, a za vrijeme Domovinskog rata upravo je svojim informatičkim znanjem pomogao u funkcioniranju pojedinih postrojbi. Ni sućuračke maškare nisu mogle bez Filka, godinama je sudjelovao u njihovom radu i bio glavni urednik humoristično-satiričkog lista Mašogadur.

Pod nickom Umorno oko, godinama je pisao blogove, a od njegovih najboljih tekstova svjetlo dana ugledala je knjiga „Nima meni do Vinke... i do moga Mašograda“, koja govori o njegove dvije svetinje, kćeri Vinki i Sućurcu. Ovom knjigom Filko Garbin postao je izniman kroničar mašogradskih i kaštelanskih zbivanja.

Sa svojim fotoaparatom Filko je bio prisutan na mnogim događanjima, a njegove fotografije objavljivali su brojni mediji, među njima i naš Portal, čiji je suradnik bio godinama.

O Filku bi se moglo puno toga napisati, a ja ću ovom prilikom, prenijeti tekst čiji sam autor, a koji se nalazi na stranicama njegove knjige, rezultat zadatka koji mi je Filko tada dao, napisati crticu o piscu.

„Filko Garbin rođen je na proljetnu ravnodnevnicu 1963. godine u Splitu, u rodilištu koje se u ono vrijeme nalazilo na sjeveru od Hajdukovog stadiona.

Otac Dinko, čuvitarskih korjena, dobio je prve sijede čim ga je vidio, a majka Slobodna, prava Mašograđanka, jedva je dočekala rođenje drugog sina  da ima „Zlato mamino“. Zanimljivo je da mali Filko nije dobio ime po didu Filiciju, jer je već jedan muški potomak u obitelji Garbin nosio ime Filip, već je dobio ime pa babi Filomeni.

U vrijeme odrastanja Filko je bio poput svojih vršnjaka, a slično je bilo i kasnije, u srednjoškolskim klupama, među informatičarima.

No, studentski dani nisu Filku prolazili kao drugima. Jer Filko je upisao fakultet, studirao čak osam godina i na kraju završio višu školu. Nije bio toliko loš student, ali mu je pažnja bila usmjerena na neke druge stvari, formiranje disco kluba, vatrogasce, radio „Krknjač“, Hajduka, košarku, sućuračke maškare... Naravno, bila je tu i njegova želja da sam zaradi svoj dinar, što mu je i uspijevalo pa se u vrijeme studiranja okušao kao terenski dežurni vatrogasac, nosač kofera, čistač, perač, distributer, kino operater, a povremeno i Katica za sve.

Njegovu današnju sudbinu odredila je, ni manje ni više, nego kaštelanska Gradska uprava. I to doslovno. Zbog njih je morao završiti višu školu jer ga nisu htjeli zaposliti sa srednjom. Zbog njih se oženio Zakonitom, svojom Jelenom, jer mu više nisu htjeli pravdati vrijeme provedeno u podrumu „bele zgrade“, gdje je ona radila, a zbog njih se posredno, morao preseliti iz Mašograda u Kaštela. Slijedom lijepih okolnosti, zbog njih se rodila i Vinka, a zbog Vinke je i nastala cijela ova priča.

Iza sebe Filko Garbin ima tekstove u nekim školskim i tvorničkim listovima, kojima se vjerojatno izgubio trag. Ima i tekstove, koje i dalje stvara, u vječnom Mašogaduru, ali njih su pročitali uglavnom Sućurani.
Filko, odnosno Umorno oko, pisanja se ozbiljno uhvatio tek kao bloger pa njegove postove s bloga, danas ukoričene, možemo nazvati njegovim spisateljskim prvijencem, kojim ovaj meštar od kompjutera, meštar od kvizova i meštar od očinstva, kreće prema tituli meštra od pera.“

Dragi Filko, čuvali te anđeli nebeski, a tvojoj obitelji redakcija Portala grada Kaštela iskazuje iskrenu sućut.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij