hren

Nastavnice Ružica Ivanković Ciotti i Marijana Šimić Oš kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice u sklopu Školskog projekta „Lažani u novom ruhu“, a koji je dio projekta „Čuvari baštine“ pri Centru izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, povele su učenike, polaznike Geoistraživača i Mladih planinara, na planinarenje od škole do lokaliteta Lažani.

Cilj ove aktivnosti bio je upoznati kulturnu baštinu svoga kraja, razvijati odgovoran odnos prema prošlosti, očuvati identitet našeg kraja, ali istodobno razvijati zdrave navike. Učenici i nastavnice pred školom su se okupili u jutarnjim satima. Vodeći se poznatom izrekom „Mens sana in corpore sano“, proveli su lijep dan družeći se, a pritom su naučili i nešto novo. Svoje osvrte napisali su učenici Lucija Berket iz 7. b i Jure Barun iz 7. a. 

Osvrt na put do sv. Mihovila - Lucija Berket, 7.b

U 9 sati bilo je vrijeme za polazak i početak dugog puta od Osnovne škole kneza Trpimira sve do crkve sv. Mihovila. Učenici su posjetili grob Ante Bedalova, hrvatskog planinara koji je umro na Kavkazu 1974., te su pomalo strmim putem stigli do Planinarskog doma „Pod Koludrom“ i tamo uzeli zasluženi odmor. Nakon toga, bilo je vrijeme za završiti ono započeto, te su uz pjesme i šale napokon stigli kraj crkve sv. Mihovila. Osjećaj dolaska do cilja i uspjeha bio je predivan, raznolikost biljnog svijeta još ljepša, ali najljepši je bio pogled na Kaštela odozgo.

Neki su učenici jeli svoju marendu, neki su se igrali, neki su pak i naučili očitati sunčani sat i koristiti kompas, a ostali su rješavali zadatke i slušali o povijesti Lažana i Sibovice. Nakon više-manje 30 minuta bilo je vrijeme za povratak kući, znate kako kažu: „I onim najljepšim stvarima treba doći kraj.“

Put nazad bio je još i najlakši dio te je uz razgovor s prijateljima prošao u treptaju oka. U 14 sati učenici su se vratili ispred škole, točno gdje je njihovo druženje i započelo. Možda je njihov put završio, ali sjećanja na predivno druženje još će pamtiti.

Put do crkve svetog Mihovila -Jure Barun, 7. a 

Put je bio veoma zabavan, družili smo se s prijateljima i uživali u ljepotama Kozjaka. 

Prvo nam je odredište bilo kambelovsko groblje – gdje smo tražili grob Ante Bedalova (hrvatskog planinara koji je poginuo na Kavkazu), a nakon toga smo na nadgrobnoj ploči tražili jedan od grbova hrvatske zastave. 

Uskoro smo krenuli planinarskim putovima do Planinarske kuće Pod Koludrom. Odmorivši se, krenuli smo prema crkvici svetog Mihovila, gdje smo došli oko podne. Saslušali smo nastavnice koje su govorile o povijesti crkve, potom smo se odmorili i zabavljali. 

Oko 13 i 20 minuta krenuli smo prema svojim domovima. Jedva čekam na neki novi izlet te se veselim novim avanturama. 

Uz učenike sedmih razreda u projekt su se uključili i učenici 4. e razreda

Za svoj udio u projektu odabrali su likovnu radionicu u Muzeju grada Kaštela u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu. Njihova domaćica i voditeljica radionice bila je gospođa Ada Danek, muzejska kustosica koja im je održala zanimljivo predavanje o povijesti lokaliteta Lažani na kojem je smještena crkvica sv. Mihovila. Nakon zanimljivih priča dobili su izazovni zadatak – izradu crkvice sv. Mihovila u glini.

 

Foto: OŠ kneza Trpimira


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij