hren
 
/Božo VUKIČEVIĆPosljedice jadranskih nevera i ovog su ljeta udarne vijesti, a uz ćudljivost meteoroloških (ne)prilika, nespremnost nautičara i pomoraca-amatera je najčešći uzrok pogibeljnim situacijama na moru. Kada strani i domaći gosti na palubama prenapuče uvale, dio njih uopće ne razmišlja o mogućem pogoršanju vremena, mišljenja je kap. Boris Matošić, čelni čovjek Lučke kapetanije Split. — Djelatnici lučkih kapetanija i ispostava, kao i ostalih službi angažiranih u sustavu spašavanja i traganja na moru, proteklih su dana imali pune ruke posla. To, na žalost, i nije čudno s obzirom na to koliko je neiskusnih vikend-kapetana i stranih nautičara nenaviklih na iznenadne meteorološke mijene. Njihova osposobljenost za upravljanje plovilima je vrlo upitna, a da o "stažu" na pučini i ne govorimo — ističe kap. Matošić i dodaje:
— Premda često upozoravamo nautičare o potrebi dodatnog sidrenja i privezivanja te skraćivanja jedara pred neverom, mnogi se toga ne pridržavaju. Isto je i s vremenskim prognozama, koje očito mnogi i ne prate.
Pomorsko-meteorološki izvori su brojni, pa se službena izvješća Pomorskog meteorološkog centra emitiraju svakih 10 minuta na 67. kanalu VHF mreže, i to na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku. Obalna postaja Split radio četiri puta dnevno daje detaljne sinoptičke informacije, a da i ne govorimo o klasičnim vremenskim prognozama i o Internetu... Sasvim dovoljno za pripremu pred neveru.
KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij