hren

Udruga maslinara Kaštela Mastrinka u sklopu projekta „Aktivna i kvalitetna starost“ u ožujku organizira Tečaj maslinarstva i Tečaj kuhanja za umirovljenike na području Kaštela. Prva tema u sklopu Tečaja maslinarstva bit će „Rezidba maslina“, a predavanje i radionica održat će se u subotu, 20. ožujka uz stručno vodstvo dr.sc. Tatjane Klepo u masliniku u Planom, s početkom u 9 sati.

Cilj edukacije je naučiti polaznike razlikovati različite tipove grana i prepoznati koje tehnike rezidbe primijeniti za obnovu oštećenih stabala, formiranje krošnje, rezidbu rodnih stabala te pomoću kojeg alata. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta moguća je promjena termina.

Rezidba je jedan od najvažnijih agrotehničkih zahvata koji se provodi u masliniku. Pravovremena i pravilna rezidba prilagođena određenom sustavu uzgoja, terenu i ostalim čimbenicima, ključna je za uspješno gospodarenje maslinikom.

Prve radionice u sklopu Tečaja kuhanja trebale bi se održati u dvorcu Rušinac u Kaštel Lukšiću 17. i 19. ožujka ukoliko epidemiološke mjere to dopuste. Radionice će voditi chef Tomislav Zoko. Svrha radionica je polaznicima omogućiti da uz profesionalnog kuhara pripremaju razne delicije i na taj način usvoje znanja za pravilan odabir i kombinacije namirnica. Naglasak će biti na jelima sa zdravim autohtonim namirnicama Dalmacije.
U prvom terminu sudionici će kroz interaktivno predavanje i praktičan rad sudjelovati u pripremi ribljih hladnih predjela, a u drugom terminu povrtnih toplih predjela.

Broj sudionika je ograničen te je potrebno unaprijed se prijaviti za sudjelovanje na broj 095/851-5482 ili na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Sudjelovanje je besplatno no potrebno je priložiti kopiju osobne iskaznice i presliku rješenja o mirovini odnosno odrezak od mirovine.

Projekt „Aktivna i kvalitetna starost“ započeo je u lipnju 2020. i provodit će se do lipnja 2022. Nositelj projekta je: Udruge „MI“- Split dok su partneri: Gradovi Split, Solin i Kaštela te udruge Sveti Jeronim, Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udruga maslinara Kaštela Mastrinka te udruga Vita plus- udruga za palijativnu skrb. Kroz projekt je planirano uključivanje 350 umirovljenika iz Splita, Solina, Kaštela i Podstrane.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.918.089,61 kuna, bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda i iz državnog proračuna.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij