hren

Župan Blaženko Boban i ravnatelj Lučke uprave Vice Mihanović u utorak su obišli radove u ribarskoj luci na Brižinama koja bi u travnju trebala biti i svečano otvorena. Riječ je multifunkcionalnoj luci koja će uvelike pomoći ribarima, a ujedno će biti povećan kapacitet luke. Projekt izgradnje je sufinancirana sredstvima Europskog fonda, a ukupna vrijednost radova je malo manje od 47 milijuna kuna.

Prilikom današnjeg posjeta župan Blaženko Boban je istaknuo važnost ribarstva kao jednog od stupova razvoja ukupne privrede Splitsko-dalmatinske županije.

 - Raduje me što su u okviru ove multifunkcionalne luke predviđeni i drugi sadržaji koji će uvelike pomoći ribarima u obavljanju njihova uistinu teškog posla, kao što su hladnjača za riblji otpad, kratkoročno skladištenje, upravljanje otpadom, brzi servis ribarskih brodova, a omogućit će se također uređeni i sistematizirani način priveza brodova. Povećan je kapacitet luke, te će se uz obalu moći vezati 12 brodova. Posebno me raduje što će se značajno poboljšati higijenski, radni i sigurnosni uvjeta ribara i radnika u ribarskoj luci. Kako sam danas čuo, tehnički pregled je u tijeku i prve informacije su da nema ozbiljnijih primjedbi. Ipak ćemo sačekati konačno izvješće te, vjerojatno kroz mjesec dana, svečano pustiti u rad ovu luku, koja uz sve spomenuto, donosi i nova radna mjesta. U petak ću posjetiti drugu, rekao bih našu stratešku ribarsku luku, u Komiži, u kojoj se tek očekuje početak radova – kazao je Boban.

Posebno je zadovoljan danas viđenim ravnatelj Lučke uprave Split, Vice Mihanović.

 - U zoni za gradnju Ribarske luke Brižine izgrađen je sabirno-distribucijski centar, proširena je i sanirana postojeća obala,  a uređuju se kopnene prometne površine i radovi vezani za priključke na komunalnu infrastrukturu. Zadovoljni smo posebno zato što će dovršenjem ove luke znatno olakšali posao našim vrijednim ribarima, jer će moći popravljati ribarski alat, skladištiti ribu, proizvoditi led i obavljati druge potrebne radnje, sve na jednom mjestu. Projekt se sufinancira iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo 2014. – 2020. preko Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020. u okviru mjere „Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa” Ministarstva poljoprivrede, uz nacionalnu komponentu i sredstva Lučke uprave Split. Vrijednost radova je 45,2 milijuna kuna s uključenim PDV-om, a ukupno je projekt vrijedan 46,8 milijuna kuna - rekao je nakon današnjeg obilaska radova, ravnatelj Lučke uprave Split Vice Mihanović.

Projektanti ribarske luke Brižine su Zajednica ponuditelja IGH (nositelj), ARP d.o.o., KOZINA PROJEKTI d.o.o., Elektro klima projekt d.o.o., ENG projekt d.o.o., Terestrika d.o.o. i ZAST d.o.o. kooperanti.  Autor objekta i projektant arhitektonskog dijela arhitekt je Dinko Peračić. Boško Kozina, projektant obalnih konstrukcija, koji je imao  i funkciju glavnog projektanta koji povezuje sve radove na lokaciji, je ponosan na ovaj projekt te je istaknuo pohvale kolega iz struke: - Projekt je, u to se i sami možete uvjeriti, funkcionalan i fleksibilan. Razlikuje se od drugih sličnih projekata po tomu što se komponente lako mogu nadograditi, izmijeniti i prilagoditi - kazao je Kozina.- Projekt je, u to se i sami možete uvjeriti, funkcionalan i fleksibilan. Razlikuje se od drugih sličnih projekata po tomu što se komponente lako mogu nadograditi, izmijeniti i prilagoditi - kazao je Kozina.

O značaju ove luke dostatno govore sljedeći podaci: u 2017. godini u ovoj luci je iskrcano više od milijun kilograma ribe što je činilo gotovo 10 posto iskrcaja na području Splitsko-dalmatinske županije. Najveći udio otpada na male plave ribe srdele (oko 870 tisuća kg) te inćune (oko 90 tisuća kg). Tijekom 2017. godine 48 brodova je koristilo Brižine za iskrcaj ribe.

Važan je svakako i ekološki aspekt izgradnje luke jer će se dovršenjem svih radova u luci unaprijediti opskrba brodova energentima s racionalnijim korištenjem energije i smanjenjem emisije plinova u okoliš, prihvatom odbačenog ulova i njegovim zbrinjavanjem, sakupljanjem i zbrinjavanjem otpada poput starih mreža i morskog otpada koji se prikupi tijekom ribolova.

 

Foto: Dalmacija.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij