hren

Parkour, praksa prelaska prepreka u umjetnom ili prirodnom okruženju korištenjem trčanja, preskoka, skakanja, penjanja, kotrljanja i drugih pokreta kako bi se putovalo od jedne do druge točke na najbrži i najučinkovitiji mogući način bez korištenje opreme.

Disciplina, razvijena u Francuskoj početkom kasnih 1980-ih, popularizirana je putem internetskih videozapisa, televizijskih reklama te dokumentarnih i igranih filmova, uključujući film Jamesa Bonda Casino Royale.

Pisci o parkouru vode podrijetlo od metoda tjelesnog odgoja i treninga koje je razvio Georges Hébert u godinama prije Prvog svjetskog rata i poznat kao "la méthode naturelle". Režim je obuhvaćao trening u trčanju, skakanju, penjanju, balansiranju, plivanju i obrani te uporabu staza s preprekama nazvanih "parcours du combattant". Hébertov sustav došao je u potporu francuske vojne obuke. Kasnije, tijekom četrdesetih i pedesetih, Raymond Belle dobio je upute o Hébertovim metodama dok je bio u vojsci, a potom je iskoristio taj trening da bi postao elitni vatrogasac. Bio je poznat po svojoj akrobatskoj atleticizmu i sposobnosti sigurnog i brzog kretanja duž izbočina, skaliranja zgrada bez korištenja ljestvi i skakanja između krovova zgrada. Njegov sin David Belle općenito se smatra ocem oca Parkoura.

David je trenirao s ocem, a on i grupa prijatelja počeli su samostalno vježbati parkour, dodajući vlastite izazove i pokrete i nazivajući se Yamakasima. Krajem 1990-ih Yamakasi su održavali javne nastupe. S povećanjem vidljivosti, Belle i još jedan vodeći član grupe, Sébastien Foucan, počeli su se razilaziti oko smjera u kojem bi trebala ići nova disciplina, i obojica su napustili grupu. Foucan je pokret predstavio u Britaniji, gdje se zvao freerunning.

Parkour se proširio na desetke drugih zemalja, gdje su formirane nacionalne i lokalne organizacije, uglavnom u svrhu pružanja obuke i obrazovanja. Iako su se neki teoretičari protivili ideji natjecanja u parkouru, međunarodne organizacije World Freerunning Parkour Federation (2008.), Fédération Internationale des Arts du Déplacement (FIADD; 2012.) i Mouvement International du Parkour, Freerunning et l'Art du Déplacement (osnovali Belle, Foucan i drugi 2014.), čiji je cilj bio stvoriti strukturu za svjetska natjecanja u parkuru. Krajem 2016. Britanija je postala prva zemlja koja je službeno priznala parkour kao sport.

Da je Parkour zaživio i u Kaštelima najbolje pokazuju video zapisi koje možete pronaći na Youtube kanalu MIRORZ, a glavni akteri zanimljivog videa kojeg donosimo u nastavku su Krešo i Marko.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij