hren

PORUKA VATROGASACA
Proljetni dani za nama, u kojima su se intenzivirali poljoprivredni radovi, a koji obuhvaćaju i zbrinjavanje biljnog otpada pri čemu mnogi taj otpad pale, rezultirali su cijelim nizom požara diljem Hrvatske. Čak i sa smrtnim posljedicama  te su iz Hrvatske vatrogasne zajednice uputili obavijest poljoprivrednicima o načinu zbrinjavanja otpada, a preporukama su se pridružili i kaštelanski vatrogasci.

Tako je tijekom zadnjih nekoliko dana zabilježeno više požara u unutrašnjosti i na obali, a između ostalog, gorjelo je oko Imotskog, Marine, na Braču, pokraj Šibenika... Požari su uspješno ugašeni, no opasnost od požara i dalje je velika.

Ni kaštelanski poljoprivrednici u proteklim danima nisu mirovali, biljni otpad palio se i na obroncima Kozjaka i u samom gradu pa su Kaštelani uz jutarnju maglu imali i tijekom dana problema u vidljivosti zbog dima. Ponegdje je dim u gradu bio toliko gust da je ometao normalno disanje.

Vatrogasne preporuke

Dolazak ljepšeg vremena za vatrogasce znači povećan broj intervencija na požarima otvorenog prostora zbog nekontroliranog spaljivanja biljnog otpada. Ovi požari uz izazivanje štete u prirodi, troše i značajne resurse vatrogasnih postrojbi te predstavljaju opasnost za  građane.
Vatrogasci savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira.

Ukoliko se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, nužno je da postupaju sukladno odluci njihove općine, grada i županije kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad.

 - vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina.
- biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima
- prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara
- pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl.
- ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja
- osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi
- apeliramo na osobe starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanje da ne pale biljni otpad
- sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenome prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva) te postupati u skladu s uputama.

Obveze i kazne

Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene su visoke kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 150.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 kuna.
Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine za što se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo počinjeno iz nehaja. Ukoliko je djelo počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.
Nakon uočavanja požara odmah nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij