Nakon što su u desetljećima iza nas figurativno spalili likove brojnih državnika, političara i ostalih koji često upravljaju našim životima, uglavnom osuđujući ono što oni predstavljaju, članovi KKU Poklade iz Donjih Kaštela, ove su godine presudili krnji u liku Billa Gatesa, koji cijepi, ali i „ostavlja bez m..a“, ovna s likom dugogodišnjeg bivšeg predsjednika maškara Poklada Nikole Radića.

U ovoj glavnoj točki ovogodišnjeg Donjokaštelanskog krnjevala, maškare su pokazale što misle o cijeloj situaciji vezanoj uz pandemiju, cijepljenje, urote, „velike igrače“, ali i male ljude, koji su, kako su maškare ustvrdile, samo ovce koje idu kako i gdje ih netko vodi. A ujedno, kazali su nam, jednim potezom u ropotarnicu povijesti smjestili su i svog bivšeg predsjednika i urednika.

Za ovogodišnji 208. Donjokaštelanski krnjeval nije bilo službenih najava jer su maškare, poštivajući odluke o epidemiološkim mjerama, odlučile tek s dijelom svojih članova proći rivom, pronijeti zastavu udruge i dovesti krnju, kojeg su i ove godine radili Goran Smojver, Mislav Katalinić i Nino Smojver, na mjesto gdje će mu se pročitati i izvršiti presuda za sve loše što se dogodilo u prošloj godini.

-  Naša krnjevalska povorka održala se, bez obzira na sve, i u ratnim vremenima i po vremenskim nepogodama i jednostavno tradicija se nastavlja – kazali su nam ove godine u KKU Poklade.

U kratkoj povorci, u kojoj su nastojali poštivati epidemiološke mjere, kako prema broju sudionika, tako i nošenju različitih maski, donjokaštelanskom rivom prošli su vatrogasci, zastava KKU Poklade, velika i mala princeza, konj i jahač – nezaposleni hrvatski branitelji, sanitetsko osoblje,  spomenik s donedavnim urednikom njihovog lista Maškadur Robertom Marićem na konju, gosti iz Wuhana, kao i drugi gosti poput popularnih zvončara... Naravno gostiju nije bilo, već se radilo o malim točkama domaćih maškara, koji su i ove godine tako Donjokaštelanskom krnjevalu dali predznak „međunarodni“.

Iako nije bilo službenih najava i ovog Pokladnog utorka donjokaštelanska riva bila je puna građana, koji nisu baš poštivali epidemiološke mjere. Uglavnom se radilo o djeci, mlađim Kaštelanima i onima srednje životne dobi, koji se očito ne boje mogućih posljedica.

- Na otvorenom smo i mislim da nema opasnosti za nikoga. Jednostavno, nije Pokladni utorak ako nismo na rivi i ako ne sudjelujemo u događanju. Od kad sam bila dijete pratila sam svaku povoku pa sam tako odlučila i ove godine – objasnila nam je svoj dolazak mama dvoje umaškaranih mališana Mirela, a slično su svoj dolazak, unatoč mjerama, objasnili i drugi građani s kojima smo razgovarali.

Uz figuru Billa Gatesa i ovna s likom Nikole Radića, ovog se popodneva u plamenu našao i spomenik s likom Roberta Marića na konju, koji u ruci drži digitalno izdanje Maškadura. No, to je već priča za jednu drugu temu...

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij