hren

I dok se u većini velikih gradova u Hrvatskoj već naveliko slažu izborne kockice i u javnost izlazi s imenima kandidata za gradonačelnike na ovogodišnjim lokalnim izborima, stječe se dojam da u Kaštelima o izborima nitko posebno ne razmišlja. Stranke i pojedinci još uvijek nisu javno objavili hoće li i kako u nadolazeću izbornu utrku, a nedostatak društvenog života zbog pandemije sve nas je „zakinuo“ za kuloarske priče na ovu temu. No, je li to tako i spremaju li se kaštelanski političari za izbore?

Odgovor na ta pitanja pokušali smo doznati zadnjih dana i zaključak je kako se stranke i nezavisne liste spremaju za izbore, neke s više, a neke s manje optimizma, ali s konkretnim imenima kandidata još uvijek ne izlaze u javnost. Svi čekaju službene odluke.

Pa nam tako, čak ni u HDZ-u, čiji je najizgledniji kandidat za gradonačelnika dosadašnji gradonačelnik Denis Ivanović, to nisu željeli potvrditi. Kažu čekaju sastanak Gradskog odbora i njihovu odluku. 

Svog kandidata za gradonačelnika na ovim izborima imat će zasigurno Domovinski pokret , koji čeka potvrdu mogućeg kandidata, zbog čega u tajnosti drže njegovo ime,  dok sve druge političke opcije još nisu donijele konačnu odluku.

Najbliže tome da na izbore izađu sa svojim kandidatom za gradonačelnika je Nezavisna lista Josipa Berketa, a jedan od mogućih kandidata je, kažu poznavatelji prilika,  dosadašnji vijećnik Goran Samardžić, no mladi vijećnik nije pokazao posebnu ambiciju da preuzme kandidaturu u ovom razdoblju.

Kod Mostovaca također postoje određene naznake da bi u utrku za gradonačelnika išli sa svojim kandidatom, no odluka još nije donesena. Odluku hoće li imati svog kandidata nije donio ni Savez za Kaštela, koji je najavio sudjelovanje na izborima.

SDP-ovci, Pravaši, Suverenisti i drugi, prema svemu sudeći na izborima neće imati svog kandidata, a podržat će kandidata koji je najbliži njihovim strankama i programima. Ili nas netko i iznenadi.

A Gradsko vijeće i Županijska skupština?

Po pitanju lista za Gradsko vijeće, u utrku za svojim mjestima u vijećničkim klupama ići će, uglavnom samostalno, HDZ, SDP, Most, Nezavisna lista Josipa Berketa, Domovinski pokret i Nezavisna lista Ivana Gotovca.  HSP će u utrku vjerojatno u suradnji sa Suverenistima, a Savez za Kaštela, kako nam je kazao Mario Serajlić, na predstojeće lokalne izbore izlaze zajedno s Nezavisnom listom mladih,  koja će uskoro osnovati svoju podružnicu u Kaštelima. U Savezu za Kaštela su naglasili, kako su otvoreni za suradnju s nezavisnim pojedincima, gdje ne ubrajaju  Nezavisnu listu Josipa Berketa.

Sudjelovanje na izborima HSLS-a, HNS - liberalni demokrati, Centar ex Pametno i drugih stranaka koje su do sada sudjelovale na lokalnim izborima u Kaštelima, još je jedna od trenutnih nepoznanica, a za informacije ćemo morati  pričekati početak izborne kampanje.

Pojedini Kaštelani naći će se i u utrci za Županijsku skupštinu, a Domovinski pokret, kažu upućeni, mogao bi imati i kandidata za župana iz redova svojih kaštelanskih članova, no potvrdu o tome nismo dobili.

No, za konačne podatke o onima koji će imati svoje kandidate i kandidacijske liste, kako smo kazali na početku, bit će potrebno sačekati službene odluke stranaka i nezavisnih lista.

Do tada napomenimo da će se na ovim izborima u Kaštelima direktno birati gradonačelnik i umjesto dva, samo jedan zamjenik gradonačelnika. Promjene će doživjeti i broj članova Gradskog vijeća pa će umjesto dosadašnjih 25 članova, Gradsko vijeće imati 21 člana.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij