PLANOVI HŽ-A JOŠ NISU STIGLI U GRAD
Iako je predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić za svog radnog posjeta Kaštelima krajem studenog prošle godine, obećao kako će u roku mjesec dana Gradu Kaštela dostaviti određene planove aktivnosti na cestovno-pružnim prijelazima i željezničkim stajalištima za ovu godinu, do Grada Kaštela oni još uvijek nisu stigli, a ako je suditi prema našoj komunikaciji s nadležnima u HŽ Infrastrukturi, planirano u odnosu na obećano  razlikuje se u nekoliko detalja.

Predsjednik Uprave Ivan Kršić u Kaštelima je tada obećao uređenje cestovno-pružnog prijelaza na Dračinama u Kaštel Lukšiću te prijelaza na samom istoku Kaštel Sućurca. Isto tako, najavljena je i izgradnja novog stajališta u Rudinama te rekonstrukcija kolodvora u Kaštel Starom. Pri tome je naglašeno da je uvijek otvorena mogućnost uređenja ostalih pružnih prijelaza, dok bi uređenja stajališta trebala pričekati izgradnju pruge od trajektne do zračne luke. No, kako građani ne bi na to previše čekali, utvrdit će se stanje stajališta na terenu i poduzeti određene mjere, a  razmotrit će se i izgradnja stajališta u Kaštel Lukšiću.

Dva i po mjeseca nakon tog radnog sastanka iz HŽ Infrastrukture nismo dobili odgovor zašto u Grad Kaštela još nisu stigli obećani planovi aktivnosti za ovu godinu, no dobili smo odgovor o onome što se planira.

- Za izgradnju stajališta Rudine izrađen je projektni zadatak za projektnu dokumentaciju i ishođenje dozvole te se očekuje pokretanje postupka nabave.
Za modernizaciju željezničko-cestovnog prijelaza Kaštel Lukšić mali potpisan je ugovor za izvođenje radova koji bi po ugovorenoj dinamici trebali započeti u drugoj polovini 2021. godine.
Prijelaz u Kaštel Starom vezan je na kolodvorski uređaj te je njegova samostalna modernizacija tehnički teško izvediva. U tijeku je ishođenje građevinske dozvole za rekonstrukciju kolodvora Kaštel Stari i ugradnju novog signalno-sigurnosnog uređaja koji obuhvaća i navedeni ŽCP. Projekt je nominiran za financiranje iz Fonda za mehanizam i oporavak te će se nakon odobrenja raspisati postupak javne nabave za radove.
Što se tiče modernizacije preostalih ŽCP-a i službenih mjesta na području grada Kaštela to je svakako u interesu HŽ Infrastrukture. Ovim putem želimo obavijestiti svu zainteresiranu javnost da će se svi željezničko-cestovni prijelazi i službena mjesta na području grada Kaštela obuhvatiti Projektom povezivanja brzom prigradskom željeznicom kolodvora Split, u trajektnoj luci Split  sa Zračnom lukom Split te izgradnjom intermodalnog čvora novog glavnog kolodvora Split (Kopilica).
Dio željezničko-cestovnih prijelaza riješit će se kao prijelazi izvan razine ukoliko to bude opravdano, dok će ostatak željezničko-cestovnih prijelaza dobiti najveću moguću razinu osiguranja. Trenutni status ovog projekta je izrada Studije izvodljivosti koja je u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture - Uprava za strateško planiranje i EU fondove – cijeli je odgovor koji smo dobili iz HŽ-a.

Vidljivo je da se  u tom odgovoru ne spominje  uređenje prijelaza Kaštel Sućurac, kao ni prijelaz Dračine u Kaštel Lukšiću. No navodi se prijelaz Kaštel Stari i Kaštel Lukšić mali pa se nadamo da je navedeno u odgovoru tek lapsus zbog nepoznavanja Kaštela. S druge strane i dalje je razočaravajuće što se konkretniji zahvati na pruzi kroz Kaštela vezuju uz projekt izgradnje pruge do zračne luke, budući da cijeli taj projekt još nije dobio svoju konačnu idejnu verziju.

Trebaju li građani Kaštela čekati još desetljeće kako bi imali sigurnost na prijelazima i nekakvu udobnost na stajalištima? Ili se vezivanjem projekata uređenja i izgradnje, Grad Kaštela želi na neki način „prisiliti“ na prihvaćanje do sada predloženih ideja projekta pruge do zračne luke, ne možemo niti potvrditi niti opovrgnuti.
A da bi svi više znali ipak je potrebno vidjeti planove aktivnosti i projekata za ovu godinu. No, kako smo rekli, on još uvijek nije poznat ni nadležnima ni javnosti u Kaštelima.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij