hren

Turizam je jedan od sektora koji su najteže pogođeni pandemijom te se turistička industrija našla pod nezapamćenim pritiskom u 2020. godini u kojoj je otkazana većina domaćih i međunarodnih putovanja, što je dovelo do znatnog smanjenja prihoda i problema s likvidnošću za sve koji se bave turizmom. Međutim, iako je sezona bila puna izazova i neizvjesnosti nautički turizampopravio je  sliku pandemijom ugroženu prošlogodišnju turističku sezonu.

Naime, u Kaštelima je prošlu godinu gotovo i više od trećine gostiju bila upravo iz nautičkog turizma. Prema podacima Turističke zajednice Kaštela u prošloj godini u Kaštelima je boravilo 42.568 gostiju koji su ostvarili 309.052, asamo Marina Kaštela ostvarila je 16.398 dolazaka i 114.277 noćenja gostiju.

- Većina gostiju je bila iz Njemačke, Austrije, Slovačke, Poljske, dakle „auto gosti“ za koje je Hrvatska bila lako dostupna cestovnim prometom. Zbog ograničenih zračnih linija aviokompanija, izostali su gosti iz daljih država koji su do sad bili važni sudionici u nautičkom turizmu – kazala nam je Ivona Smoljić direktorica Marine Kaštela te je dodala da u odnosu na 2019. godinu imaju pad od 45 posto u ukupnim dolascima gostiju, no s obzirom da je razlog tome pandemija koja je zahvatila cijeli svijet, oni su ipak zadovoljni.

- Sezona je bila relativno dobra s obzirom na situaciju, te da nije došlo do porasta oboljelih i dodatnih epidemioloških restrikcija od 15.kolovoza mogli bismo reći da bi imali zadovoljavajuće rezultate iznad očekivanja i predviđanja. Marina Kaštela se prilagodila situaciji te je svojim partnerima i korisnicima izašla u susret s raznim olakšicama kako bi zajedno što lakše prebrodili neizvjesnu sezonu. Ono što nas iznimno veseli da smo kao i prošlih godina, prepoznati od strane vlasnika i kapetana, odnosno agenata mega jahti, kao sigurna i dobro organizirana luka, te su za svoj duži boravak kroz sezonu izabrali Marinu Kaštela – pojasnila je Smoljić.

Da je nautički turizam prepoznat od njihovih gostiju kao siguran vid turizma, te da o Hrvatskoj imaju mišljenje kao o sigurnoj destinaciji za odmor i opuštanje, s ponosom je istaknula Smoljić, nadajući se da će im i ove godine ukazati povjerenje svojim dolaskom na našu obalu, te da će ova sezona u svim segmentima biti puno bolja od prošle.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij